thatgamecompany är tillbaka

Anders Norén
Artiklar

För en vecka sedan, tisdagen den 12 september, drog jag igång Apple Events-appen på min Apple TV och såg Apple tillkännage iPhone 8, iPhone X, Apple Watch Series 3 och Apple TV 4K. Det var dock inte de enda nya produkterna som tillkännagavs i Steve Jobs Theater den tisdagen. I samband med presentationen av den nya Apple TV-modellen välkomnade Eddy Cue, företagets chef för internetmjukvara och -tjänster, en spelstudio upp på scenen för att introducera ett nytt spel.

Det var inte Nintendo och Shigeru Miyamoto, som på Apples september-event förra året. Men det var inte vilken studio som helst heller. Plötsligt stod Jenova Chen, från thatgamecompany, på Apples scen för att introducera deras första nya spel sedan Journey från 2012 – och deras första spel som inte är exklusivt till Sony-plattformar.

Spelet heter Sky, och thatgamecompany beskriver spelet som ett socialt äventyr som är byggt för att spelas och delas mellan nära vänner och familjemedlemmar. Deras idéer kring delade spelupplevelser i Sky bygger vidare på de kooperativa spelupplevelserna som människor hade i Journey. Det är också därför de för första gången släpper ett spel på mobila enheter – ”a platform that many have access to, the world over”, låter det i studions blogginlägg om Sky.

Sky är inte ett enkelt spel att beskriva (menar Jenova Chen själv, och jag håller med), så om du är nyfiken på vad man faktiskt gör i spelet så kanske trailern nedan ger dig en uppfattning. Studion har också publicerat en video i vilken Geoff Keighley intervjuar Jenova Chen om spelet.

Som så ofta är fallet när ett spel tillkännages nu för tiden rådde det först en viss osäkerhet kring huruvida Sky kommer att vara exklusivt till Apple-enheter eller inte. Det Jenova Chen sa i slutet av introduktionen av spelet var: ”So join hands with your loved ones and play Sky exclusively on Apple TV, iPad and iPhone this winter.” Betyder det att det är exlusivt till iOS, eller är det exklusivt nu i vinter och kommer till andra plattformar senare?

Osäkerheten försvann efter konferensen, när thatgamecompany klargjorde i ett Twitter-inlägg att svar nummer två var det korrekta. Exakt när Sky kommer att komma till andra plattformar, eller vilka plattformar det handlar om, vet vi inte ännu. Någon gång under 2018 känns som ett ganska säkert kort. Journey var enormt när det släpptes 2012, och tystnaden från thatgamecompany efter att Journey släpptes har varit lång och plågsam. Det är skönt att veta vad studion har haft för sig. Även om jag troligtvis väntar tills att Sky finns på stationära konsoler innan jag spelar det.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0