The Shivah: Kosher Edition, en uppdaterad sorgvaka

Publicerad:

Skrivet av:Benjamin Andersson

Verifierat av

Max L

The Shivah: Kosher Edition
The Shivah: Kosher Edition

Under 2006 skapade Dave Gilbert peka-klicka-äventyrsspelet The Shivah som ett bidrag till en tävling i samband med Adventure Game Studios 5-års jubileum. När han samma år grundade indiestudion Wadjet Eye Games var det ett av de första spelen som gavs ut. I slutet av 2013 gav studion ut en uppdaterad version, Kosher Edition, som släpptes till PC via Steam och finns även att köpa på App Store.

Här får vi stifta bekantskap med den cyniska rabbinen Russel Stone som i spelets inledning får vetskapen om en gammal bekants bortgång. Den bortgångnes dödsfall är tillräckligt besynnerligt för att utredas av polisen. Då den avlidne hade testamenterat en del pengar till rabbinen blir polisen extra nyfiken på Russel och han bestämmer sig för att på egen hand försöka luska i ärendet. Med hjälp av sina kontakter inom den judiska församlingen finner han spår som leder honom in på en krokig väg kantad av korruption och mord.

The Shivah tillhör en unik grupp av spel inom sin genre, där vi allt som oftast träffar makabra karaktärer i tramsiga situationer. Den här gången tar vi på oss rollen som en ledare inom en religion som finns i vår dagliga närhet: judendomen. Berättelsen berör en av de mer allvarliga delarna av livet där religion allt som oftast har en stor och tydlig roll, nämligen döden. Redan innan jag påbörjade spelet kändes det som ett bra upplägg för en fantastisk historia. Men spelet snubblar på detaljer som knastrigt ljud och rörig spelmekanik, något som ökar svårigheten att ta till sig spelhistoriens rörande budskap. Spelet är även överraskande kort och handlingen lite för enkel för att vara ett mordmysterium.

Jag har inte spelat originalet men som jag förstår det är det bara grafiken, musiken och dialogerna som putsats till i den här uppdaterade utgåvan. Med tanke på att spelet inte har mer innehåll än för 60-90 minuters underhållning undrar jag varför intrigen inte utvecklades eller fördjupades. Frågan man kanske borde ställa Wadjet Eye Games är om The Shivah verkligen behövde en uppdatering?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0