Tre åksjukeframkallande spel för den hugade

Maria Sjöberg
Artiklar

Först och främst vill jag säga att denna lista egentligen skulle innehålla fem åksjukeframkallande spel men jag klarade bara av att lista tre, av förklarliga skäl. Känslan av att bli åksjuk när du spelar är vanligt förekommande och ska tas på allvar om det är någonting som du upplever ofta. Eller så kanske du är en sådan som gillar att plåga dig själv när du spelar (jag ser dig, Dark Souls-älskare) så för dig är detta en tipslista.

Varning: spela upp videorna på egen risk.

Vib Ribbon – Playstation (1999)

Banorna i Vib Ribbon genereras beroende på vilken låt du spelar. Bastakt och rytm blir till hinder som kaninen Vibri ska styras igenom. I grundspelet finns bestämd musik för de olika svårighetsnivåerna. Det bästa (eller värsta) är att du kan stoppa in vilken skiva med musik som helst i din Playstation och plåga Vibri igenom den. Ju fler lager i en låt, desto jobbigare blir banan. Lägg också till att perspektiven och hindren flyger omkring för att passa takten och för att förvirra dig som spelare. Huvva!

I stort sett allting som har med bergochdalbanor att göra, till exempel NoLimits 2 – Windows, OS, Linux med stöd för Oculus Rift (2014)

Jag gillar bergochdalbanor men jag mår också väldigt illa av att åka bergochdalbanor. Jag kan få pirr i magen av den korta tiden som Lara Croft slänger sig utmed en linbana så då kan du föreställa dig hur det känns för mig att åka en bergochdalbana. Lägg till att åka bergochdalbana med Oculus Rift så får jag flytta närmre spypåsen.

Portal – Windows, OS, Linux, Playstation 3, Xbox 360 (2007)

https://youtu.be/aQk__yobv_0?t=11m32s

I den romantiska varianten av teleportering föreställer jag mig resor till alla jordens hörn på nolltid. I den mer realistiska varianten (nåja) av teleportering skulle det nog kännas mer som när jag faller handlöst genom portalerna i Portal. Jag börjar alltid med att fnysa åt enkelheten, jag menar, hur svårt kan det vara, två portaler för ut och in och sen är det väl bara att köra. Nej. Det är inte bara att köra. Vad är upp, vad är ner, vilket håll faller jag åt, vad finns på andra sidan?! Förhoppningsvis ett fast golv som jag kan lägga mig mot för att motverka yrseln.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0