Vi behöver fler julspel

Anders Norén
Artiklar

Merparten av min speltid förra veckan gick till ett av årets sista stora släpp: Dead Rising 4. En recension kommer först till helgen, men redan nu kan jag säga att det känns som en ganska svag uppföljare till Dead Rising 3. Frank Wests återvändo är välkommen, men spelet misslyckas med att bygga vidare på det som gjorde Dead Rising 3 bra. Det fortsätter också treans projekt med att ta bort allt som gjorde serien intressant till att börja med, som tidsbegränsningar med verkliga konsekvenser och överlevare och psykopater med starka personligheter.

Det finns dock en sak som Dead Rising 4 har som alla tidigare spel i serien saknar, och som jag vill se mer av i resten av spelbranschen också: Julklappar. Tomtar. Renar med röda mulor. Granar pyntade med julgranskulor och polkagrisstänger. Jazzig julmusik i menyerna. Dead Rising 4 är, kort sagt, ett julspel. Ett av försvinnande få.

Häromveckan insåg jag att jag borde skriva en uppföljare till min Spellistan för dig som vill peppa Halloween-artikel, men om julspel. Jag påbörjade ett mental lista över spel som har någon form av anknytning till julen. Jag insåg ganska snabbt att det inte skulle bli mycket av en lista. Det finns alldeles för få. Även om man sänker kriterierna till spel som bara har lite julföremål kringströdda i miljöerna, som Dead Rising 4, så kan man inte skramla ihop till mer än fyra-fem spel. Var är julstämningen, spelbranschen?

Julen är min favorithögtid, och jag är barnsligt förtjust i alla former av populärkultur som hör julen till. Jag börjar lyssna på julmusik i hemmet ungefär samtidigt som Åhlens och Lagerhaus börjar spela upp den i butikerna (dagen efter Halloween, med andra ord). Jag läser Dickens A Christmas Carol varje år, och bläddrar i Tolkiens Letters from Father Christmas i princip varje adventsöndag.

Sedan har vi förstås julfilmerna, i alla dess former. När det gäller A Christmas Carol-tolkningar så bultar mitt hjärta lite extra snabbt för Blackadder’s Christmas Carol och Scrooged, men jag har plats för den mer traditionella 1999-versionen med Patrick Stewart som Ebenezer Scrooge också. Hollywood har pumpat ut julfilmer i en stadig takt sedan 50-talet, och jag brukar jobba mig igenom de flesta av dem innan julafton varje år. Home Alone, National Lampoon’s Christmas Vacation, Elf, The Muppet Christmas Carol, Bad Santa, The Polar Express, Love Actually, Jingle all the Way (!)…

Det finns ändlöst många julfilmer att välja mellan, men inga julspel. Inga julspel? Okej, det finns ett par julspel. Nästan alla högtider är representerade i Animal Crossing-spelen, och julen är förstås inget undantag. Det senaste spelet i serien, Animal Crossing: New Leaf, låter dig rulla en snögubbe, samla på julrelaterade föremål och utbyta gåvor med de andra invånarna i din by. Bully är ett annat spel med säsonger och högtider, och det har också ett charmigt avsnitt som utspelas under julen.

De två spelen handlar dock inte om julen så mycket som de handlar om högtider, och julen råkar bara vara en av högtiderna som är representerade. Finns det inte några spel som utspelas specifikt under julen? Jo, det gör det faktiskt. Batman: Arkham Origins är uppföljaren till Batman: Arkham City, och du är ursäktad om du glömde bort att det existerade – alla andra verkar ha gjort det också. Ett av dess mer minnesvärda aspekter var dock att det utspelades under julafton, i ett Gotham pyntat med julgranar och rödgröna lampor.

Saint’s Row IV fick ett charmigt tillägg med titeln How The Saints Save Christmas, i vilket man… Ja, du läste titeln. Med det inräknat så har vi skramlat ihop till två och ett halvt spel med jultema från senare år: Dead Rising 4, Batman: Arkham Origins och tillägget till Saint’s Row IV. Det är en sorglig liten hög jämfört med Hollywoods produktion under samma tidsperiod. För att utöka vår lista med spel måste vi inkludera titlar från NES och SNES-eran, och många av de spelen – som Home Alone ett och två, Die Hard och Batman Returns – var baserade på filmer med jultema. Spelutvecklare verkar vara mindre villiga att hänge sig jultemat än deras kollegor från film- och musikbranschen.

Det är förstås inte svårt att föreställa sig varför. Bolagen bakom den julmusik och de julfilmer som spottas ut i november-december varje år hoppas att konsumenternas julnostalgi ska få dem att plocka fram plånboken för en populärkulturell produkt som de i annat fall skulle fnysa åt. Därför får vi ytterligare en amerikansk familjekomedi på toppen av biolistan i december, och därför kan Josh Groban köpa sig ytterligare ett hus i den karibiska övärlden när stim-pengarna från det senaste julalbumet trillar in på kontot. Filmerna och albumen är billiga att producera och enkla att sälja. De är säkra investeringar.

Spel är sällan säkra investeringar, och ribban för vad som krävs av ett spel som säljs i butik idag innebär att lågbudgetspel som begrepp knappt existerar längre. Jag tror också att spelare är mindre villiga att ha översikt med ett i övrigt bristfälligt spel för att det innehåller julmusik och tomtemodeller. Inte för att spelare är mer kritiska konsumenter än filmtittare eller musiklyssnare, utan för att spel är en aktiv underhållningsform. Det enda du behöver göra för att genomlida en halvdan film eller ett halvtaskigt album är att sitta still och inte trycka på stoppknappen i drygt en timme. Spel kräver att du aktivt interagerar med det tills eftertexterna rullar. Film och musik kräver mindre av konsumenten, mätt både i engagemang, tid och pengar.

En annan fördel med den förhållandevis enkla produktionen av familjekomedier och julalbum är att produktionsbolagen kan sig ganska säkra på att de inte kommer att drabbas av omfattande förseningar. Om en julfilm eller ett julalbum faktiskt skulle försenas så skulle de inte heller lida särskilt mycket av läggas på hyllan och släppas i november-december året därpå. Konsumenterna tilltalas nog av åttaåringar som räddar julen och acapellaframträdanden av Carol of the Bells nästkommande jul också. Men ve den spelutgivare som måste avsluta ett konferenssamtal med investerare genom att säga att deras jultitel kommer att missa december.

(Med det sagt borde Microsoft kanske ha avslutat deras senaste investerarsamtal med just de orden. Dead Rising 4 är det buggigaste öppen värld-spelet jag har spelat sedan förra årets Fallout 4.)

Nej, mina förhoppningar om att spelbranschen ska börja pumpa ut spel med jultema under 2017 är ganska svaga. Mobilspelen erbjuder en viss tröst, med titlar som Ski Safari och Angry Birds: Seasons, men det är förstås inte riktigt samma sak. I brist på annat så får jag helt enkelt fortsätta skjuta julgranskulor på zombies i Dead Rising 4. Som jag skrev i inledningen har det inte imponerat särskilt mycket på mig hittills, men det kan jag ha överseende med. Om man är så jultokig att man tittar på Jingle All the Way en gång om året så kan man ha överseende med det mesta.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0