Låt Wave Race komma tillbaka

Thord D. Hedengren
Artiklar

Det kom nyligen fram att Nintendo har registrerat ett Wave Race-relaterat varumärke. Undertecknad och Rickard började förstås redan drömma om ett nytt Wave Race, till kommande Nintendo Switch förstås. Det gick till och med så långt att Rickard, som inte hör till Nintendos största beundrare, konstaterade att det nog får bli ett Switch-köp ändå. Så stor är makten som Wave Race innehar, åtminstone gentemot de av oss som älskar spelserien.

Det är något speciellt med racingspel på vatten och snö. 1080 Snowboarding och SSX är mina favoriter vad gäller de senare, även om jag måste erkänna att jag är positiv till Snow-betan. Hoppas de levererar i längden, och att snowboardåkandet är så bra som det kan bli. Inget av dessa snö-åkar-spel har samma vikt som vattenskoter-racingen i Wave Race dock.

Wave Race 64 hade läckert vatten och skön fysik. Din vattenskoter studsade fram, snabbt och lätt när vågorna var måttliga, och betydligt mer brutalt när de slog upp mot strandkanten. Tajming blir allt, planering oerhört viktig, och valet av förare påverkade förstås också en hel del. Jag gillade den tunga snubben, precis som jag valde Bowser i Super Mario Kart till Super NES. Det otroliga är att Wave Race 64, som förstås kom till Nintendo 64, är roligt än i dag. Kantigt och fult, ja, men roligt – något som inte går att säga om exempelvis SSX till PlayStation 2. SSX känns bara fattigt och trist, Wave Race 64 är fortfarande det bästa vattenskoterspelet.

Ja, bättre än Wave Race: Blue Storm till GameCube. Det är lite sorgligt faktiskt, men så är det. Något med Blue Storm kändes tunt och trist, det blev aldrig riktigt samma känsla som föregångaren. Kanske var det nostalgin som bråkade, kanske var konceptet inte nytt och fräscht längre, eller kanske var det helt enkelt ett sämre spel. Jag vet inte, och eftersom jag inte heller har kvar Blue Storm så jag kan inte starta och testa. Det är inte helt utan ironi som jag säger att Game Boy-versionen av Wave Race, som helt saknar någon vettig känsla för vågorna eller vattnet, är den näst bästa. Det var också det första spelet i serien, något som ofta glöms bort. Wave Race togs inte fram för att visa hur läckert vatten Nintendo 64:an kunde prestera, i alla fall inte enbart – serien fanns redan. Eller, det blev en serie i och med Wave Race 64, det är mer sant.

Så ge oss ett Wave Race till Switch, med det bästa från Wave Race 64. Till och med en remake vore önskvärd, även om jag tycker det räcker med dem ett tag nu. Om inte annat så ge oss ett Wave Race till Switch bara för att få Rickard att bita i det sura äpplet och köpa konsolen på släppdagen. Det tycker jag att det vore värt.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0