1993: Det starka spelåret

Martin Lindell
Artiklar

Ad Sundin ensidesSå här i början på året är det roligt att blicka tillbaka. För 25 år sedan var SEGA Mega Drive och Super Nintendo det hetaste i spelväg. SEGA hade ett starkt år i ryggen när de gick in i det nya året 1993. Den lokala generalagenten Brio hade fått svenska fotbollslandslaget att spela SEGA, det fanns foton på Anders Limpar i t-shirt med SEGA-loggan i kvällstidningarna och Thomas Ravelli spelade Game Gear. Kopplingen låg i sportspelen som Brio satsade stort på, vilket visade sig vara framgångsrikt för få en äldre målgrupp att spela Mega Drive, i synnerhet hockeyspelen från Electronic Arts där de använde Mats Sundin i marknadsföringen. Förvisso hade de också släppt Mega CD, en dyr expansion som adderade CD-ROM till Mega Drive. Mega CD hade inte lämnat något större intryck hos den breda massan, men det faktum att SEGA släppt enheten vittnade om att det var ett företag i framkant med ny teknik. För Nintendo och Bergsala var 1992 den första julhandeln för Super Nintendo. Antalet spel till Super Nintendo var få till antalet, men leddes av de magnifika Super Mario World och The Legend of Zelda: A Link to the Past samt brännheta Street Fighter 2. Mega Drive å andra sidan var inne på sin tredje julhandel och framhävde gärna att de hade över 80 spel tillgängliga. Titlar som Sonic 2, NHLPA Hockey 93 och Quackshot med Kalle Anka blir de stora dragplåstrena.

1993 är ett starkt år för Mega Drive. Allting pekar uppåt och alla tror på tronskifte till SEGAs fördel trots Nintendos starka varumärken i Zelda och Mario. Målet för Brio är att dominera 16-bitarsmarknaden och profilera Sonic under 1993. Det är en långsiktig plan med utomhusannonsering på stora reklamtavlor med Sonic. Detta trots att endast Sonic Spinball släpps senare under hösten, medan Sonic 3 är redo först 1994. Allting drivs med Sonic 2 som fortsätter att sälja och hjälper till att få in Mega Drive i nya hem.

Ad Outdoor boards stad

Förutsättningarna är egentligen inte så goda med tanke på devalveringen. 1992 går Sverige över från fast till rörlig växelkurs, vilket leder till att svenska kronan flyter. Värdet minskar, vilket hämmar importen och gör utländska varor dyrare. Priserna på tv-spel ökar drastiskt. Det märks på konsolpriserna under våren som höjs. Mega Drive går från 1495 tillbaka till 1695 kronor som konsolen lanserades för ett par år tidigare, vilket också är samma pris som Super Nintendo säljs för. Eftersom konsolen nu är känd och eftertraktad skadar det inte Brio i kampen mot Super Nintendo. Man behöver helt enkelt inte sälja på billigare pris, utan har nu en profil och spel som tilltalar spelare i alla åldrar.

I slutet av mars simmar Ecco the Dolphin in i Sverige. Äventyret med en delfin blir en oväntad framgång. Den drömlika musiken och undersköna visuella stilen liknar inget annat. Allt ramas in av det oerhört vackra omslaget som är målat av Boris Vallejo, en konstnär som är mer känd för action- och fantasyillustrationer som omslag för till exempel Golden Axe och Strider. Ecco kammar hem betyget 97/100 av Mean Machines. I Sverige så ger Hemdatornytt det högsta betyg, vilket gör Ecco till det tredje Mega Drive-spelet att få det efter Sonic 2 och NHLPA Hockey 93. Det är väldigt få spel som lyckas få 100/100, ett av dem är The Legend of Zelda: A Link to the Past till Super Nintendo. De höga betygen reflekteras även i försäljningen med Ecco som ett av de mest sålda spelen 1993.

https://www.youtube.com/watch?v=5Ch-upK_aNs

Självaste Jacques Cousteau är med i reklamfilmen för Ecco the Dolphin.

En annan viktig framgång för Mega Drive under våren sker när Konamis spel börjar komma till Mega Drive. Det japanska förlaget har främst varit trogna Nintendo, men hoppar nu för fullt på Mega Drive-tåget. Den 28 maj släpps Sunset Riders och Teenage Mutant Hero Turtles: The Hyperstone Heist i Sverige. Framförallt den senare är efterlängtad då NES och Super Nintendo kunnat ståta med åtskilliga framgångsrika Turtles-spel. Efter dessa följer senare spel ur serier som Rocket Knight Adventures, Tiny Toons, Castlevania och Probotector till Mega Drive.

TMNT Hyperstone Heist

Kanske inte det bästa spelet, men kopplingen till McDonalds gör att Brio satsar hårt på Global Gladiators som lanseras under sommaren. Det backas upp av annonser i serietidningar som Agent X9, Serieparaden, Fantomen och Kalle Anka samt även i Okej och SEGA Force. Termometern ger högre utslag på heta spel senare i juli när det välanimerade Another World släpps. Innan hösten anländer så släpps Jungle Strike, uppföljaren till Desert Strike. Precis som namnet antyder äger en stor del av spelet rum i djungeln, men man får förutom helikopter även flyga ett stealth-flygplan och rädda Vita huset i Washington. Brittiska SEGA Force ger det 94/100 och recensenten summerar det med ”I’ve been in front of the screen so long I see helicopters in my sleep and keep thinking I’m Chuck Norris!”. Tidningen Mega placerar Jungle Strike på plats 13 i listan på de bästa spelen någonsin till Mega Drive.

Den 10 september släpps den nya modellen av Mega Drive i Sverige. Den kallas kort och gott Mega Drive 2 och har en ny design samt sägs vars något billigare att tillverka. Prislappen hamnar på 1995 kronor med två kontroller och ett medföljande spel. De flesta bundlas med ett hockeyspel eller Sonic 2. Samtidigt sänks priset på den första Mega Drive med en kontroll och utan något medföljande spel till 1495 kronor.

Sista kvartalet exploderar det med bra spel. Det populära Street Fighter 2 når äntligen Mega Drive. Spelet har redan funnits ute i nästan ett år på Super Nintendo och Mega-versionen är kraftigt försenad. Det är en klen tröst att den uppdaterade versionen som kallas för Special Championship Edition innehåller bossarna spelbara. Dessutom är det svårspelat med en vanlig Mega Drive-kontroll eftersom den endast har tre knappar. Street Fighter 2 använder sig av tre knappar för slag och tre knappar för sparkar. Varianterna på de tre slagen respektive sparkarna är lätt och snabb upp till hård och långsam. En speciell handkontroll med sex knappar som kostar 249 kronor släpps. Istället blir det den blodiga fightern Mortal Kombat som är ocensurerat på Mega Drive som stjäl uppmärksamheten.

AladdinSamtidigt som Street Fighter 2 släpps den 12 november så lanseras också rollspelet Shining Force. Med fantasytema bjuder det på taktiska turbaserade strider där spelaren flyttar flera olika karaktärer i sitt lag. Knappt en månad senare släpps äventyret Landstalker som hyllas av svenska SEGA Force med betyget 96/100. Tillsammans befäster de Megans position som första valet för rollspelsälskare. Situationen hade antagligen varit väldigt annorlunda om Square hade släppt sin Final Fantasy-serie till Super Nintendo även i Europa. Nu fick istället de europeiska SNES-spelarna nöja sig med medelmåttiga titlar som Lagoon och flukta efter Squares spel i amerikanska speltidningar eller öppna plånboken för dyra importerade amerikanska spel som kunde spelas på en europeisk konsol med hjälp av en adapter.

Medan SEGA hela tiden legat i lä och fått spel som Turtles och Street Fighter på Mega Drive efter motsvarande serier släppts i versioner på Nintendos konsoler, så får de ett viktigt försprång på Aladdin. Spelet baseras på den tecknade långfilmen av Disney. Som en följd av olika avtal görs flera olika versioner. SEGA arbetar med Virgin som har David Perry som designer på Mega Drive-utgåvan, medan Capcom står för Super Nintendo-versionen. Aladdin släpps på Mega Drive i november, medan spelet lyser med sin frånvaro på Super Nintendo under julhandeln. Nintendo som traditionellt haft ett starkt fäste bland unga spelare och barnfamiljer får nu tuff konkurrens av SEGA som lockar med Sonic 2 och Aladdin. För SEGA blir det en succé och ett av de mest sålda spelen 1993. Aladdin på Super Nintendo dyker först upp i början av nästa år. Globalt säljs fyra miljoner Aladdin på Mega Drive jämfört med 1,75 miljoner på Super Nintendo.

Mega Drive-versionen av Aladdin.

Julens största spel blir dock ingen av tidigare nämnda, utan det är sportspelen som leder försäljningen. NHL 94 blir årets mest sålda spel på Mega Drive i Sverige och får sällskap i toppen av FIFA International Soccer som släpps den 10 december. FIFA är en storsatsning av Electronic Arts som vill utvidga sin dominans inom sportgenren. NHL-serien tog ishockey till en helt ny nivå i digital form, nu gör FIFA detsamma för fotboll. Med sin isometriska vinkel och detaljerade grafik skåpar FIFA ut Sensible Soccer-serien på hemdatorn Amiga som varit ledande inom fotbollsspel, vilket får fler att köpa Mega Drive.

FIFA International Soccer.

NHL 94 som av många anses än idag vara det bästa hockeyspelet någonsin.

Tack vare alla starka spel uppskattar Brio att SEGA nu har en marknadsandel på 60% på de stationära konsolerna i Sverige. Styrkebeskedet visar att Mega Drive nu har en bred bas av olika topptitlar som man kan luta sig på vid sidan av Sonic och sportspelen. För Sonic var sidospåret Sonic Spinball dock en indikation om att den blå igelkotten sett sina glansdagar. SEGA är lyckligtvis inte i desperat behov av en stark familjetitel då Aladdin gör succé och Sonic 2 fortfarande säljer bra, men Brio sticker inte under stol med att det vore ännu bättre om Sonic 3 hade hunnit ut till julhandeln. Trean når inte upp till samma hype som föregångaren när det släpps 24 februari 1994.

Sonic 3 var en indikation på att toppen snart var nådd. 1994 blir fortsatt bra för Mega Drive med bland annat svenska Elitserien 95, men SEGA börjar tappa fästet. Angelägen om framtiden går SEGA ut med information om Saturn och innan årets slut släpps uppgraderingen 32X till Mega Drive. Det ger ett förvirrat intryck av vart SEGA är på väg och prioriterar. Nintendo å andra sidan håller sig lugna och fortsätter prioritera Super Nintendo. De stjäl julhandeln 94 med Donkey Kong Country och rullar ut starka spel som till exempel Secret of Mana.

Utvecklingen märks då telefonsamtalen till SEGAklubben gradvis minskar.

– Det såldes drygt 150 000 Mega Drive i Sverige så telefonerna gick riktigt varma ett tag. Vi hade ett enormt tryck på supporten om hur man skulle komma vidare i rollspel som Phantasy Star och folk som kört fast i Sonic och ville ha tips. Det var ju Sonic som erövrade världen och även ishockeyspelen var en bidragande faktor till att man fick så många konsoler sålda i Sverige. Men sedan började det mattas av, berättar Rolf ”Dr. Roffe” Larsson som drev klubben.

Allting förändrades 1995 när PlayStation kom in i bilden. Men det är en annan story. 1993 var det SEGA som en kort stund stod på toppen av spelvärlden.


Artikeln är utdrag från boken Historien om SEGA: Hur en blå igelkott och hockeyspel tog Sverige med storm som finns att ladda ner fritt i digital version.

Betyg

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 2