Appokalypsen närmar sig

Publicerad:

Skrivet av:Thord D. Hedengren

Verifierat av

Max L

I samband med att Apple släpper nästa version av iOS, nämligen iOS 11, senare i höst så kommer mängder med appar (och spel) till plattformen sluta fungera. Detta för att företaget nu kräver att utvecklarna släpper 64-bitarsappar, något som förstås innebär en mängd förbättringar. Såvida de inte skulle göra det förstås. Då händer det här:

https://youtu.be/FC0pT9xg1oI

Nåja, kanske inte riktigt, men det var videon som Apple valde att inleda sin utvecklarkonferens WWDC med (hela köret kan ses här, inklusive utannonsering av ny iPad Pro, HomePod, uppdaterade Macar och nya iMac Pro, bland annat). Det är en skön liten vink till vad som faktiskt är en rätt allvarlig händelse, i alla fall om du hör till de som tycker att spel är kultur. För hur skulle kultursidorna i gammelmedia reagera om tusentals böcker plötsligt inte kunde läsas längre? Om filmklassiker inte kunde ses och om skivor inte gick att lyssna på?

App Store har tappat spel förr, till följd av taskig kod och förändringar i operativsystemet iOS. Ofta mer av det förra än det senare misstänker jag, det ligger inte direkt i Apples intresse att få appar att sluta fungera, tvärtom. Den här gången är det dock annorlunda. Appar som inte uppdateras till 64-bit försvinner.

Tänk om Angry Birds försvann, bara sådär. Nu är det förstås så spritt att du hittar någon plattform att spela det på, men tänk om så inte var fallet? Storspel försvinner förstås bara i undantagsfall. Främst är det för att utgivaren inte har lust att underhålla dem längre (Square Enix har gjort sig skyldiga till det beteendet många gånger), eller för att de inte drar in tillräckligt med stålar för att motivera nämnda underhåll. Om stora spelutgivare har problem, hur är det då med indiescenen? De små utvecklarna brinner måhända lite mer för sina skapelser men finns inte tiden eller pengarna blir det som det blir.

Appokalypsen blir nog inte så farlig som många befarar men vissa spel kommer försvinna. Kanske är det nästan ingen som spelar dem, vad vet jag. Jag vet bara att Solitaire Siege inte finns längre, det försvann någon gång när iPhone 5 var det senaste tror jag, vilket är synd. Inte för att det är ett fenomenalt spel, buggigt och snarare, men det är ett spel jag saknar ibland. Jag hade kul med det men nu kan jag inte spela det längre, fastän jag köpt det en gång i tiden. Det är inte riktigt rätt.

Var är kulturkoftorna när vi behöver dem?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0