Bästa Gaming Skärmen: En komplett guide

Gaming skärmar kan ses som en onödig lyx för vissa, men för de seriösa spelarna är de en nödvändighet. Men varför är en gaming skärm så viktig? Och vad skiljer en gaming skärm från en vanlig skärm? Vi förklarar, ger tips om hur du ska tänka inför ett eventuellt köp!

Varför en gaming skärm är viktig

En gaming skärm är avgörande för en optimal spelupplevelse. Den har funktioner som hög uppdateringsfrekvens och snabb respons tid, vilket minimerar rörelseoskärpa och ger dig en klarare och smidigare bild.

Skillnaden mellan gaming skärmar och vanliga skärmar

Gaming skärmar skiljer sig från vanliga skärmar på flera sätt. De har generellt sett snabbare uppdateringsfrekvens, lägre latens (ms) och bättre färgåtergivning, vilket ger en överlägsen spelupplevelse.

Viktiga funktioner i en gaming skärm

Det finns ett antal faktorer att tänka på när du väljer din gaming skärm.

Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen på en skärm mäts i hertz (Hz), och en högre siffra innebär att bilden uppdateras snabbare. För en spelare kan detta betyda skillnaden mellan seger och förlust.

Respons tid

Respons tid är tiden det tar för en pixel att ändra färg. Lägre respons tid ger en mer flytande bild utan ”spökbilder”.

Skärmstorlek och upplösning

Skärmstorlek och upplösning handlar mycket om personlig preferens. Men kom ihåg att en större skärm med högre upplösning kan kräva en kraftfullare dator för att spela på högsta inställningar.

Paneltyp

Det finns tre huvudsakliga typer av skärmpaneler: IPS, TN och VA. Varje typ har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att förstå skillnaderna innan du gör ditt val.

Bästa gaming skärmar 2023

Låt oss ta en titt på några av de bästa gaming skärmarna som finns på marknaden 2023.

Asus ROG Swift PG259QN

ROG Swift PG259QN är en toppskärm från Asus. Den erbjuder en otroligt snabb uppdateringsfrekvens på 360Hz och en imponerande responstid på 1ms, vilket gör den till ett utmärkt val för seriösa spelare. Paneltypen är IPS, vilket ger en bred betraktningsvinkel och utmärkt färgåtergivning.

Acer Predator X27

Predator X27 är en premiumskärm från Acer. Den har en upplösning på 4K, en uppdateringsfrekvens på 144Hz och en responstid på 4ms, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker den bästa spelupplevelsen. Paneltypen är IPS, som är känd för sin utmärkta färgåtergivning.

Samsung Odyssey G7

Odyssey G7 från Samsung är en fantastisk skärm som erbjuder en perfekt balans mellan prestanda och pris. Den har en uppdateringsfrekvens på 240Hz och en responstid på 1ms, vilket gör den perfekt för snabba spel. Paneltypen är VA, som kombinerar de bästa egenskaperna hos IPS och TN-paneler.

LG UltraGear 27GL850

UltraGear 27GL850 från LG är en skärm med hög prestanda som erbjuder en fantastisk spelupplevelse. Den har en uppdateringsfrekvens på 144Hz och en responstid på 1ms, vilket gör den till ett utmärkt val för alla typer av spel. Paneltypen är Nano IPS, som ger ett bredare färgspektrum och snabbare responstid än traditionella IPS-paneler.

BenQ ZOWIE XL2546

ZOWIE XL2546 från BenQ är en favorit bland e-sportutövare, tack vare dess uppdateringsfrekvens på 240Hz och responstid på 1ms. Den erbjuder en fantastisk prestanda och är ett utmärkt val för de som vill ha den bästa möjliga spelupplevelsen. Paneltypen är TN, som är känd för sin snabba responstid.

Slutsats

Att välja den bästa gaming skärmen kan vara en utmaning, men genom att förstå vad som gör en skärm bra för gaming kan du göra ett mer informerat val. Oavsett om du letar efter den snabbaste uppdateringsfrekvensen, snabbaste responstiden eller den bästa färgåtergivningen, finns det en gaming skärm där ute för dig. Och med märken som Asus, Acer, Samsung, LG och BenQ som erbjuder några av de bästa skärmarna på marknaden, kan du vara säker på att du får en skärm som kommer att ta din spelupplevelse till nästa nivå.

Vanliga frågor och svar

Vad är det bästa märket för gaming skärmar?

Det finns ingen enskild ”bästa” tillverkare av gaming skärmar, eftersom det bästa valet för dig beror på dina specifika behov och budget. Asus, Acer, Samsung, LG och BenQ är alla välkända märken som erbjuder högkvalitativa gaming skärmar.

Vilken uppdateringsfrekvens behöver jag för gaming?

Uppdateringsfrekvensen som du behöver för gaming beror på vilken typ av spel du spelar. Om du spelar snabba, konkurrenskraftiga spel kan en skärm med en hög uppdateringsfrekvens (som 144Hz, 240Hz och ibland hela vägen upp till 360Hz) ge dig en fördel. För mer avslappnade spel kan en skärm med en lägre uppdateringsfrekvens vara tillräcklig.

Vad är responstid och varför är det viktigt?

Responstid är tiden det tar för en pixel att ändra färg. En lägre responstid betyder att bilden ändras snabbare, vilket minskar risken för suddiga bilder i snabba spel. På gaming skärmar av högsta kvalité pendlar denna mellan 0.1-0.5 ms.

Vilken paneltyp ska jag välja för min gaming skärm?

Valet av paneltyp beror på dina personliga preferenser och behov. IPS-paneler erbjuder breda betraktningsvinklar och bra färgåtergivning, men har ofta långsammare responstider. TN-paneler har snabbare responstider men sämre färgåtergivning och betraktningsvinklar. VA-paneler är en mellanting mellan IPS och TN.

Är det värt att spendera extra på en gaming skärm?

Om du är en seriös gamer kan en högkvalitativ gaming skärm definitivt förbättra din spelupplevelse och spelförmåga. Men om du bara spelar tillfälligtvis och inte har ambitioner att bli esport proffs kanske det är av mindre vikt.