Börja spela Hearthstone – här har du fem nybörjartips

Maria Sjöberg
Artiklar

30 miljoner spelare – så många är det som har fastnat för Blizzards knarkvagga. Hearthstone är lätt att komma in i, estetiskt tilltalande och typ gratis att spela. En match varar i ungefär 10 minuter så efter en halvtimme är du garanterat nykär. För att få det där rosaglittriga skimret att vara lite längre har jag spelat mig fram till fem slutsatser som du kan ta med dig in i leken.

Älska dina baskort och håll hårt i guldet

Såhär i början finns 10 unika kort för varje klass och kort som alla klasser kan använda. Dessa ”nybörjarkort” brukar kallas för basics. Du nöter dig upp till level 10, sparar alla mynt du kommer över så länge du kan och byter in mynten mot nya kort. Eller så kan du betala med riktiga mynt för att bygga upp din samling (jag sa ju att det var TYP gratis att spela). Du klarar dig rätt bra på basics i början så kolla upp ”basic decks” för den klass som du föredrar att spela med. Vad du än gör, spara varenda kort, du behöver varenda ett medan du fortfarande är i startgropen.

Rankade matcher gör inte ont… särskilt länge

Du kan spela matcher mot NPC eller spela mot andra spelare (oooh, modernt!), även kallat rankade matcher. Mest XP får du helt klart av att spela rankade matcher. När du möter motståndare kommer du att märka att vissa har en kortlek som de verkar ha ägnat mer tid åt än sin förstfödda unge. Du ska vara nöjd med dina basics ändå för upp till level 10 gäller det som sagt bara att mala järnet. Håll hakan uppe för du matchas alltid mot spelare som du har en rimlig chans att vinna över.

Läs vad som står på korten, på riktigt

En av de mest irriterande kommentarerna när jag spelar brädspel eller kortspel är ”ALLTING STÅR PÅ KORTEN” – det är irriterande för att det är sant. Hur din motståndares minions beter sig och för sig står klart och tydligt – så titta noga på din egen hand och läs, läs, läs. Har du svårt att förstå glosorna på korten så finns det en uppsjö av guider som kan hjälpa dig. Eller gör som jag: spela ut ett kort och se vad som händer. Det är alltid lika spännande att sätta krokben för sig själv. Allra mest för att man lär sig komma på fötter snabbt.

What is this TUR you speak of?

Har du förlorat ett antal gånger för du har sådan jäkla otur med vilka kort du får och inte får? Glöm allt vad tur heter. Hearthstone handlar om att vara strategisk, beräknande och förutseende. Till exempel om din motståndare spelar ut en ohemult stark minion som du inte kan kontra för att du redan har spelat bort det enda kortet som skulle ha kunnat kontra den. Då har du gjort ett strategiskt dåligt val genom att spela bort kortet för tidigt. Det är lugnt, det händer ibland. Ju bättre koll du har på vad din motståndares klass har för svagheter och styrkor desto enklare kommer det bli att planera tre, fyra eller fem steg framåt.

Sluta läsa tips, börja spela

Det här lär du dig allt eftersom, att veta vilka kort du ska spara på och vilka kort du ska spela ut när. Det är bara att börja spela, spela, spela inom ALLA klasser, inte bara din egen. Och kanske läsa en liten strategiguide. Men bara en liten.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1