Artiklar

Börja spela rollspel!

Publicerad:

Skrivet av Axel Widén

Verifierat av: Max L

Ja, vi snackar om de där rollspelen – några vänner runt ett bord med papper, pennor, böcker och tärningar. Konstiga tärningar. Konstigare böcker.

Rollspelshobbyn är lite som ett skräckfilmsmonster; dödförklarad gång på gång reser den sig igen, smartare och starkare. Till skillnad från skräckfilmer generellt brukar uppföljarna i rollspel vara betydligt bättre än originalen. Därmed har det sannolikt aldrig funnits en lämpligare tid än nu att börja spela rollspel, mitt i en pågående renässans för hobbyn. Den här texten vill hjälpa dig göra det.

Varför nu?

Just nu växer rollspelshobbyn så det knakar. Många faktorer har bidragit; i synnerhet har internet gjort det möjligt för fler rollspelskonstruktörer att finansiera och marknadsföra sina produkter, samtidigt som spelkulturen generellt absorberats av mainstreamen tillsammans med nördkultur i allmänhet. Fler än någonsin tidigare plockar upp koncept från rollspelen – som Levels, Hit Points, Class och Experience – genom tv-spel som i sin tur inspirerats av rollspelen. Och hobbyn närmar sig allt snabbare jämställdhet mellan könen. Kort sagt kommer fler olika människor i kontakt med rollspelen på fler sätt än tidigare. Därmed finns ett aldrig tidigare skådat utbud av rollspel för alla smaker. Och därför är detta en perfekt tid att börja spela rollspel.

Rollspel
Actual play-podcasten Vi Spelar Rollspel live på GothCon 2016 (Bild: Robert Jonsson)

Grejen med rollspel

Vad erbjuder då rollspel som inget annat medium kan göra? Massor.

Rollspel är samberättande. Du och dina medspelare producerar genom spelandet en unik berättelse som ni har kontroll över på en nivå helt bortom vad som är möjligt i datorspel eller tv-serier. Ni är inte passiva konsumenter av en färdig produkt; ni är istället aktiva skådespelare, manusförfattare och regissörer i en framväxande historia vars innehåll ni genererar tillsammans.

Rollspel är fan fiction. Ni leker med den valda genrens stereotyper, och utforskar sätt att använda dem för att underhålla varandra. Oavsett om ni spelar i Midgård, 30-talets Los Angeles, på Tatooine, bland Göteborgs postapokalyptiska ruiner eller någon helt annanstans använder ni byggstenarna från era favoritberättelser och skapar någonting nytt av dem.

Rollspel är oförutsägbart. Spelledarens presentation av världen och spelarnas respons på den genom sina rollpersoner genererar ett pärlband av oförutsedda händelser som blir minnen av spännande, komiska, ödesmättade, romantiska eller hemska situationer ni genomlevt tillsammans. Ni upptäcker hur berättelsen slutar genom att spela igenom den, och det är sällan ens spelledaren vet hur det kommer gå.

Rollspel är dessutom kommentarsspåret till denna berättelse. En av de bästa aspekterna av rollspel är humorn som uppstår runt spelbordet när ni som spelare kommenterar och skrattar åt situationerna berättelsen skapar. Ni är inte bara konstruktörerna av berättelsen, utan också dess publik, recensenter, kritiker och fans.

Rollspelspod
Vi Spelar Rollspel-podden kör Bortom med spelets konstruktör Robert Jonsson (Bild: Robert Jonsson)

Att börja spela

Hurra för rollspel alltså! Men det kan vara svårt att komma igång. Rollspel kan te sig obegripligt för de som inte provat. Oftast behöver ni vara samma personer som träffas regelbundet ett tag framöver, vilket är en utmaning i sig. Sist men inte minst kräver de flesta rollspel att någon är spelledare, vilket kan kännas som en stor utmaning. Lyckligtvis går allt detta att hantera.

Rollspel är svårt att förklara, men lätt att demonstrera. Idag finns ett flertal utmärkta actual play podcasts på både svenska, engelska och andra språk där du kan lyssna på hur det går till att spela rollspel. Du kommer märka att det kan göras på väldigt olika sätt – men att alla ändå verkar ha väldigt roligt. Detta är en viktig insikt. Du och din grupp kommer likt podcast-grupperna tillsammans hitta en nivå där ni trivs bäst.

Om du inte lyckas övertyga dina vänner att prova rollspel erbjuder sociala medier flera fungerande vägar att hitta spelare i närheten. På Facebook finns grupper för just detta, ofta baserat på ort (typ “Rollspel – Göteborg”) där såväl gamla rävar som kompletta nybörjare kan hitta medspelare. Forumet rollspel.nu är aktivt och har ett underforum för att hitta spelgrupper.

Men det kanske största hindret är att de flesta rollspel förutsätter en spelledare; någon som tar på sig att förbereda scenariot och spela den värld där de övriga spelarnas rollpersoner upplever sina äventyr. Spelledaren blir därmed ytterst ansvarig för att resten av gruppen har roligt, vilket kan kännas överväldigande. På många sätt kan dock spelledarrollen vara den mest givande i rollspel. En bra metod för att hamna rätt är att prata med spelarna om vad de förväntar sig utav rollspelandet, och efteråt fråga vad de tyckte var roligt och mindre roligt. Tar ni för vana att göra detta kommer ni snart hitta gemensam mark där alla trivs, både du och spelarna. En av poängerna med att ge spelarna vad de vill ha är att detta låter dig smyga in dina egna idéer och experiment mellan deras favoriter. På så vis fortsätter du utvecklas som spelledare, vilket på sikt utvecklar även spelarna. Är du ny som spelledare bör du också välja ett rollspel som dels har enkla regler, dels inte kräver mycket förberedelser av dig. Ett utmärkt exempel är Fria Ligans Mutant År Noll, där rollpersonerna vet ytterst lite om världen och mycket av ditt jobb som spelledare antingen redan är förberett eller lämnat åt slumpen. Kom också ihåg att spelledande är ett hantverk du aldrig bemästrar – så länge du spelleder kommer du alltid lära dig nya metoder och bli bättre. Spelledartips kan därmed fylla – och har fyllt – flera volymer.

Science-fiction
Rollpersonerna i podden Vi Spelar Rollspels Coriolis-kampanj (Bild: Axel Widén)

Rollspel är den ädlaste av hobbys. Det stimulerar kreativitet, problemlösning, fantasi, samarbete och uttrycksförmåga. Det får människor att träffas. Det är inte dyrt att syssla med. Och främst av allt; det är väldigt roligt. Har du inte provat rollspel ännu är detta rätt tid, då hobbyn svämmar över av högkvalitativa spel med låg tröskel. Så snacka ihop dig med några kompisar om vilka äventyr ni vill uppleva, googla lite, och ge er själva en julklapp som utlovar en hittills oberättad historia.

Den väntar på att ni skall skapa den.

Lycka till!

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2