Den svenska datorn ABC 80 firar 40 år

Martin Lindell
Artiklar

2018 markerar 40-årsjubileumet för den svenska datorn ABC 80. Många kliar sig säkerligen i huvudet och undrar vad ABC 80 är. När den släpptes 1978 så var datorer fortfarande något ovanligt. Det var förunnat större företag som hade utrymme att husera de stora apparaterna. Ett exempel på detta är Univac Fastrand-hårddisken från 70-talet som Datamuseet nyligen bärgade hem och postade på sitt Instagram-konto. För sina 150 Mb krävdes en yta på 3 meter och en vikt på 2 ton. Och då pratar vi bara om hårddisken, inget annat. Vågen av så kallade mikrodatorer gjorde att datorerna blev mindre och började leta sig in i hemmen. Vid slutet på 70-talet introducerades flera modeller som Tandys TRS-80 och Commodore PET. ABC 80 hemma i Sverige blev resultatet av ett samarbete mellan aktörerna Luxor, DIAB och Scandia Metric som hade ambitionen att den skulle tillverkas i Sverige, vara snabb, enkel att använda och inte kosta skjortan.

Electricguy visar upp datorn och dess tillbehör.

När ABC 80 lanserades framåt slutet av 1978 kostade den 6 900 kronor exklusive moms (vilket motsvarar drygt 27 000 kronor idag enligt konsumentprisindex). Det var fortfarande mycket pengar för gemene man och därför blev framförallt populär i skolan och användes flitigt av företag. Flera framgångsrika spelutvecklare stötte på ABC 80 i sin uppväxt. Oskar Burman (Fast Travel Games) knappade på den i skolan. Andreas Axelsson (Directive Games) som var en av DICE-grundarna, spelade Masken på ABC 80 och efter den upplevelsen ska han ha bestämt sitt karriärsval. Magnus Nordin (SEED) knappade in spel på den uppställda datorn i butiken Vasa Radio i Västerås. Jens Thorsen som grundade Vision Park och skapade Backpacker växte upp med en ABC 80 i hemmet. Karl Hörnell (KEP Games) är kanske mest känd för att skapat pokersajten Pokerroom.com och utvecklat ett stort antal C64-spel, gick en programmeringskurs på ABC 80.

Flera program och spel togs fram genom programmeringsspråket BASIC. Bortsett från tidiga konsoler finns det ingen direkt kommersiell spelmarknad i Sverige, utan de spel som tas fram till ABC 80 sprids främst gratis eller förmedlades genom ABC-klubben och andra datorklubbar. En del försökte sälja spel genom annonser i datortidningar som någon form av tidig postorderverksamhet. Den begränsade hårdvaran med endast svartvit grafik och låg upplösning gjorde att spelen var primitiva. Idag är det inget som har gått till historien, men det finns en hel del pärlor.

 

Glipp (Michael Widenius och Kaj Arnö, 1981)

Glipp Michael Widenius

Ett av de mest spridda spelen på ABC 80 är Pac-Man-kopian Glipp som skapades av Kaj Arnö och Michael Widenius i Finland. Widenius blev senare känd tillsammans med David Axmark för att ha tagit fram databashanteraren MySQL.

 

Breakout (The Mad Programmer, 1979)

Breakout The Mad Programmer

Hemma i Sverige kommer flertalet kompetenta spel från Per Lindberg som gick under det spännande namnet The Mad Programmer. Han utvecklade flertalet spel till ABC 80 som kunde styras med en joystick som togs fram av Comporian i Linköping. Bland dessa syntes bl.a. Breakout, Star Wars, Invasion och Othello som såldes i paketen Joyspel 1 och 2.

 

Hoppert (Isak Engquist, 1984)

Hoppert Isak Engquist

Isak Engquist är produktiv och gör uppåt 30 spel till ABC 80. Det är allt från textäventyr till shoot’em up. Ett av hans mest imponerande spel är Hoppert, ett sidscrollande plattformsspel där spelaren styr en rymdfarkost, som ABC-klubben skrev med orden: ”Det här är ett spel i högt tempo för dig med kalla nerver.”

 

Invader (Olle Bliding, 1983)

Invader Olle Bliding

Olle Bliding från Borås skapade racingspel under namnet Bil och en variant av det populära Masken vid namn Mask-klipp där spelaren bajsar ut avföring som ska undvikas. Han tar också fram Invader som liknar det populära Space Invaders.

 

Tarzan (Per Jemtå, 1983)

Tarzan Per Jemtå

Med inspiration från lokala arkadhallen i Sundsvall tar Per Jemtå fram flertalet fantastiska spel under namnet SPC Software. Hans spel utmärker sig grafiskt och man kan nära på tala om spel före och efter Per Jemtå på ABC 80. Ett av de starkast lysande är plattformaren Tarzan som liknar Donkey Kong.

 

Trekamp (Henrik Åshuvud, 1985)

Trekamp Henrik Åshuvud

Henrik Åshuvud är den enda som grafiskt kan mäta sig med Per Jemtå. Trots endast svartvit grafik lyckas hans spel känna sig levande. Exempel är fridrottspelet Trekamp med publik och reklamskyltar samt actionspelet Wild West där man ridandes på häst tog sig an indianer och gamar.

 

Pin Ball (David Andersson, 1986)

Pin Ball David Andersson

Ett av de senare spelen på ABC 80 är Pin Ball. I sin enkelhet är det en bra flippersimulator (om än en något märklig form på bollen), en genre som Sverige några år senare fick stor uppmärksamhet i genom Pinball Dreams från Digital Illusions.

 

Runt 55 000 exemplar såldes av ABC 80 och den hade som mest runt 70% av den svenska marknaden. Senare introducerades även nyare modeller som t.ex. ABC 800 som var mer anpassade för företag. ABC lades ner 1986 efter tillverkaren Luxor köpts upp av Nokia 1984.

ABC 80 hyllas som tema på mässan Retrogathering 2018 Vintage Computer Edition den 27 januari i Västerås.

Bilder och texter ovan är hämtat ifrån boken Svensk Videospelsutveckling för den som vill läsa mer om ABC 80 i synnerhet och svensk spelhistoria i allmänhet.

Videos på spel från Youtube-kanalen Petsasjim.

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2