Disney skrotar Infinity

Thord D. Hedengren
Artiklar

Förvånande nyheter från Disney: de lägger ner Disney Infinity och alla dess figurer, samt slutar helt och hållet att producera spel själva. Istället ska de licensiera ut sina varumärken, vilket förstås gick bra i fallet Star Wars: Battlefront nu senast.

Att Disney Infinity stängs ner helt är oväntat, men något har varit i görningen ett tag. Disney meddelade att det inte skulle komma någon ny version av spelet i år, och att Apple TV-versionen slutar stödjas. Det lät illa för Apple, att ett av de tyngre Apple TV-spelen skrotades så tidigt, och tolkades som tecken på försäljningsflopp, men det var alltså inte hela historien. Juni blir sista månaden för uppdateringar av Disney Infinity, men innan dess ska två uppdateringar släppas, en i maj (baserad på filmen Alice Through The Looking Glass), och en i juni (baserad på Finding Dory).

Ett litet sidospår: Disney stänger även Avalanche Software, vilket har rapporterats – felaktigt – som att de stänger svenska Avalanche Studios, kända för Just Cause-serien bland annat. Det är således inte fallet, det är helt olika företag. Avalanche Software var studion som gjorde Disney Infinity-spelen.

 

Jag har svårt att smälta det här, faktiskt. Inte nog med att Disney Infinity är ganska kul att spela, flera av figurerna du kan köpa är riktigt välgjorda. Med såväl Star Wars som Marvel i den soppan, jämte klassiska Disney-figurer, så är det svårt att se hur det här gick fel. Speciellt med tanke på att Skylanders verkar leva och må bra, och att det finns plats för Nintendos Amiibos också. Eller så är det anledningen: det kan inte finnas hur många figurdrivna spelplattformar som helst. Trots det är det svårt att förstå att Disney var den som rasade först.

Den andra nyheten, att Disney slutar producera spel själva, känns lite mer positiv. Det här är trots allt inte ett företag kända för fantastiska spel. Nu finns det kanske en chans till underhållande spel baserade på Marvel-universat. Det är än så länge oklart vad som händer med alla de free to play-spel som Disney har släppt till mobila plattformar.

Vill du komplettera din Infinity-figursamling är det med andra ord dags att shoppa loss nu. Senare i år hamnar förvisso de vanligaste (eller tråkigaste) i realådan, men det är ju farligt att vänta på om du verkligen vill få tag på Darth Maul eller Iron Man.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0