Fyra vattenmiljöer jag minns och hatar

Maria Sjöberg
Artiklar

Genom alla spel jag har spelat finns det alltid ett element jag absolut avskyr: vatten. Jag lider mig igenom vattenbanor och backar långsamt ut ur ett rum som har mer vatten än fast yta. Här är några spel jag hatar för deras vatten.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1989)

Nej, jag syftar inte på banan där du ska simma runt bland maneter och elstängsel (alltså, elstängsel under vatten, vad i hela friden) för att desarmera bomber. Den banan är definitivt fruktansvärd men det finns ett värre möte med vatten i det här gudsförgätna spelet. Jag syftar på de vanliga hederliga kloakbanorna som har rinnande vatten i sig. För när jag kommer till dessa banor och halkar ner i vattnet så kan jag helt plötsligt inte simma längre. Jag är en vattendjursmutant, som precis har klarat av en halvtimmes djupdykning utan att kippa efter luft eller få kramp – men jag klarar inte av att få skitigt stadsvatten upp till knäna? Jag vet inte hur många gånger jag har slängt kontrollen åt skogen över detta.

Bajsvatten. Minst sagt.
Bajsvatten. Minst sagt.

Ecco the Dolphin (1992)

Efter lång påtryckning från vänner testade jag att spela Ecco the Dolphin. Det är ett jättebra spel, sa de. Det kommer att bli kul, sa de. Självklart utspelar sig allting i vattenmiljö, för att du ska spela delfin. Men det är just det – att spela delfin. Jag gillar inte delfiner. Delfiner är helt enkelt för glada för att jag ska kunna ta dem på allvar. De har också många beteenden som återfinns i den mänskliga naturen som är obehagliga. Vad är mer obehagligt än en mänsklig varelse som jämt är jätteglad och dessutom gillar vatten? Nä, just det, ingenting. Absolut ingenting kan vara mer obehagligt.

Kom hit, så ska jag visa hur mycket jag avskyr dig.
Kom närmre, så ska jag visa hur mycket jag avskyr dig.

Zelda: Ocarina of Time (1998)

Nej. Bara nej.

Jag sa: nej.
Jag sa: nej.

Uncharted 3: Drake’s Deception (2011)

Kapitel 15 i denna matinéfilm, ursäkta, detta matinéspel, är en ren mardröm för mig. Dels är Nathan Drake fast på ett sjunkande skepp, dels hänger livshotande ångest över hela kapitlet. Vatten rasar in från alla håll och kanter, folk skjuter på Nathan Drake (hur är det möjligt att skjuta genom vatten?) och han har tur som en tokig att han tar sig igenom allting. Eller ja, JAG gav handkontrollen till min sambo och HON hjälpte Nathan Drake att ta sig igenom allting. Jag har nog aldrig varit så glad över att en bana tagit slut i hela mitt liv.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0