Håller PS Vita i tio år?

Publicerad:

Skrivet av:Rickard Olsson

Verifierat av

Max L

SonyPlaystationVitaOur9FavoriteTips
Idag är PS Vita den mest kraftfulla bärbara spelmaskinen på marknaden, eller åtminstone en av dem. Även om kraften i mobiltelefoner börjar hinna ikapp så har ändå spelen i sig en bit kvar, det kan de flesta av oss vara överens om. Och jag pratar då självklart om de grafiskt och tekniskt tyngre spelen, som Uncharted och dylikt.

Men hur länge till är det så? Nyare telefoner som iPhone 5 och Samsung Galaxy Note II visar redan prov på magnifik prestanda, så man behöver inte vara Einstein för att inse att de snart inte bara är ikapp och förbi, utan även drar ifrån betänkligt. Sony vet om detta, och utan ett väldigt lågt pris på såväl hård- som mjukvara är det fara å färde med PS Vita. Därför är det också intressant att de redan nu kläcker ur sig följande till IGN:

We’re in year one, so we’ll be supporting it for some time. But yeah, it does have its own 10-year life cycle. All of our platforms do… it’s a marathon, not a sprint. We expect long-term success from all our platforms.

Tio år med PS Vita alltså. Överlever den verkligen så länge? Jag tvivlar, och säkert många med mig. Och ”long-term success” när den faktiskt bara blir sämre och sämre sett till motståndet som växlar upp varje år? Men jag tänker inte försöka spika ett resultat. Man kan hävda att smarta telefoner alltid kostar så mycket, i alla fall de med kraft att tala om, men tack vare att man idag köper det värsta på avbetalning (även kallat abonnemang) så har var och varannan person råd med dessa. Även småbarn går idag runt med nyare iPhonar och liknande.

Så vad ska egentligen Sony göra för att greja det här? Sänka priserna pratade jag om tidigare, men spelen kommer nog aldrig att ens komma i närheten av de sjukronorstitlar vi idag hittar på bland annat App Store. Och oavsett hur mycket bättre de än dock är till Vita, så kan man inte blunda för mobilspelens framfart.

Jag känner själv att det finns flera spel till just Vita som jag verkligen vill ha, men kan ändå inte förmå mig att köpa dem. Det känns inte prisvärt längre med uppåt 400 kronor för ett bärbart spel. Särskilt inte när jag får ut lika mycket speltid och glädje ur något jag till och med kan norpa gratis till iPhone.

Det är mycket rambling som pågår här, och egentligen vet varken jag eller någon annan någonting om hur det faktiskt kommer se ut om 7-8 år. Det är lätt att säga att Vitan är både död och begraven sedan länge vid det tillfället, men kanske ändå inte?!

Tyvärr, måste jag däremot säga, skulle jag inte bli överraskad om Sony kör på med den vanliga huvudet-i-sanden-stilen, pratar varmt och gott om deras monsterkonsol i PR-utskick i takt med försäljningssiffror som brakar genom golvet, och samtidigt vägrar inse/erkänna fakta.

Men jag har gärna fel, för Vitan är en underbar maskin på alla sätt och vis.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0