Artiklar

Historien om en tangentbordskontroll

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Min kärlek till Phantasy Star Online är välkänd för de som var med när TVspel.nu och Gamer var en grej. Sega gjorde det första MMO:t till spelkonsol, Dreamcast för att vara mer precis, och jag spelade från den japanska betan och framåt. Först var det modem av den uppringda sorten, varken supersnabbt eller billigt men förvånansvärt välfungerade. Bredbandsadaptern lyckades jag importera men då vara Dreamcast på upphällningen.

Föga förvånande spelade jag uppföljaren till GameCube, en konsol som inte direkt var känd för sina onlineförmågor men likväl var bättre lämpad. Bredbandsinkoppling via ethernet slår uppringt modem vilken dag som helst i veckan. Vi var ett litet gäng som spelade PSO och hängde på Gamer, det var kul. När jag senare återvände till spelserien i Phantasy Star Universe till Xbox 360 kändes det tamt och begränsat, vilket bara delvis var spelets fel.

Men låt oss backa tillbaka till GameCube-tiden, där jag mest spelade Episode 1 & 2 men även gav kortspelsbaserade Episode 3 en (liten) chans. Eftersom vi var en grupp spelare som hängde ihop och hade kontakt via just Gamer så var det naturligt att vi ville kunna kommunicera i spelet med. Lättare sagt än gjort med handkontroll och emotes, så den här vackra tingesten gjorde oss eld och lågor:

gamecube ascii controller
Hemskt liten bild, jag vet…

Det gick rentav så långt att jag tog in förhandsbeställningar och beställde ett parti från Japan. Någonstans, i någon gömma, ligger mitt exemplar kvar. Det var förstås inte den mest spelvänliga kontrollen och tangentbordet var svårskrivet men inte hopplöst dåligt. Tänk netbooks, om du kommer ihåg dem, av det mindre slaget, så har du en bra bild av hur ASCII:s PSO-kontroll var att skriva på.

Spola fram till 2017 och den här briljanta saken är utannonserad till Switch:

Upplägget känns igen, inte sant? Det är lite mer logiskt den här gången för att klicka på JoyCon på sidorna är inte bara rimligt, det är bekant också. Vi spelar trots allt på det här viset i handhållet läge så möjligen känns det inte så dumt framför TV:n heller?

Nu väntar jag bara på en ursäkt att beställa den här tingesten från Cyber Gadget (via Amazon) i Japan. Helst en version av Phantasy Star Online Ver.2 till Switch, ett MMO som ännu inte släppts i väst. Det lär inte hända men jag kan väl få drömma en skvätt?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0