Artiklar

Jag pallar inte esport

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Alla har olika intressen, men av någon anledning så förväntas gamers gilla esport. Jag får frågan lite då och då, om jag gillar esport, och när jag svarar nekande så tas det som ett bevis på att spel är lite mindre värt än traditionell sport. Som att tävla i League of Legends skulle vara mindre värt än schack… Vänta, det är det ju. Dåligt exempel, men principen gäller.

Jag tror folks snabba slutsatser kring esportens värde, och då i deras ögon ringa värde, bottnar i oförståelse. Esport är en ny företeelse för massorna, driven mångt och mycket av streamingplattformar som inte direkt bjuder in lika mycket som Tipsextra en lördagseftermiddag. För övrigt vet jag inte om Tipsextra existerar längre, jag har ingen TV (men väl en rejäl 47″ skärm som många misstar för TV4-matande dumburk), men den principen torde också gälla fortfarande. Tipsextra är normalt och Svensson och en öl till det och lämna en tipsrad och det är som det var när vi växte upp. Esport är Twitch och chattar och lingo som inte alls känns igen och nu rushar de något som jag inte hört talas om och varför tittar någon på det här?

Varför tittar någon på baseball? Eller ännu värre: cricket? Amerikansk fotboll? Obegripligheten i esportsändningarna är för övrigt bara delvis spelens fel. Att komma in i League of Legends, något som kollegan försökt få mig att göra med diverse sändningar på kontorsväggen, är betydligt mer främmande än att fatta vad en inning är i baseball. Det borde det inte vara, snarare tvärtom eftersom jag trots allt spelat ett och annat spel genom åren, men aldrig kommit i kontakt med baseball, men så är likväl fallet. Anledningen är esport-sändningarna, det lite större problemet. Det produceras förstås bra sändningar med, speciellt när SVT kliver in, eftersom de vill vara inkluderande, men startar du en stream från någon turnering så blir det rena grekiskan. Förutsatt att du inte förstår grekiska, då blir det ett annat språk – så komplicerat är det att komma in i vissa esportsändningar!

Allvarligt talat, esporten är extremt svåråtkomlig. Det finns gott om utrymme att förbättra, så att fler ska komma över tröskeln och fastna. Bara en tidsfråga, för när Metro värvar Heaton som esportkolumnist så vet vi att något är på gång. Ju mer allmänt belyst esporten blir, desto fler nyfikna tittare blir det, och det i sin tur leder till bättre och mer inkluderande sändningar.

Det kommer dock inte rädda esporten för mig. Jag tycker helt enkelt det är förbenat tråkigt att kolla på. Det har inget att göra med att det är spel, inte traditionella sporter – då hade jag inte stått ut med snooker heller, men det följer jag slaviskt i perioder. Nej, det är något annat, något som gör att upplevelsen är för långt borta.

Jag tror att jag hellre vill spela spelen, än titta på när någon annan gör det. Let’s play-videor har lite samma effekt, men där kan det i alla fall vara en rolig prick som snackar skit samtidigt som spelet rullar. Personens tugg är mer relevant än spelet på skärmen, men ärligt talat tråkar den typen av stream ut mig med.

Jag har försökt följa lite Hearthstone, för jag ville helt enkelt bli bättre. Det är ett väldigt inkluderande spel, därmed lättare att komma in i när det tävlas med, men inte ens det kan jag förmå mig göra.

Esport är tävlingar i spel. Jag respekterar det. Det är ingen sport, men det är inte snooker eller golf heller, så jag lägger ingen värdering i detta, och det borde inte du heller göra. Någon gång i framtiden så kommer allmänheten att se på esport med samma ögon som andra speltävlingar, och längs vägen kommer sändningarna bli bättre. Kanske blir det intressant för mig då, kanske inte. Så länge tror jag att jag håller mig till att spela spelen själv.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0