Lyckad start för Comic-Con i Malmö

Martin Lindell
Artiklar

Efter några år med mässor i Stockholm ändrade Gamex karaktär och tog in Comic-Con för att bredda konceptet. Det blev starten för fler Comic-Con i Sverige och i helgen 12-13 september satte arrangörerna upp en tillställning i Malmö.

Jag åkte dit för att hålla en föreläsning om historien bakom spelstudion DICE och berätta mer om Community-kartan i Battlefield 4. Det sig i var en väldigt kul upplevelse, det är alltid kul att på hemmaplan representera studion och berätta om framgångarna vi och andra utvecklare i Sverige haft globalt.

Comic-Con var en mysig upplevelse. Till skillnad från Gamex så är formatet något närmare gräsrötterna och känns än mer genuint. Det märks på mängden cosplayers som visar upp sina skapelser, här fanns mängder av Star Wars-utstyrslar, anime-karaktärer, superhjältar och spelpersonligheter från Mass Effect, World of Warcraft samt Silent Hill för att nämna några. Man blir onekligen imponerad av kvalitén och entusiasmen.

Mixen på Comic-Con är också något som arrangörerna lyckats få till bra. Här fanns stora serieförlag som Egmont med Kalle Anka, Minecraft och Herman Hedning samt mängder av mindre serietecknare som bjöd på mycket nytänkande. De som var intresserade av att köpa t-shirts, retrospel och annan merchandise fick sitt lystmäte tillfredsställt. Balansen var dessutom bra mellan fabriksproducerat på kända filmer till konstnärligt som t.ex. David Nilssons pärlplattehantverk. Av honom köpte jag en stilig fluga i pixelstil som kommer att användas på kommande fester.

Det var esports-turneringar och nya spel som Metal Gear Solid V och Just Cause 3 vid sidan av indieprojekt som 20 000 Leagues Above the Clouds och 1993 Space Machine i Nordic Games Universe-området. I nämnda monteryta fanns många intressanta spel och interaktiva upplevelser, jag testade t.ex. Canwz där man med sin mobil loggade upp sig direkt utan att ladda ner en app och kunde spela tillsammans med andra som också styrde med sina mobiler i olika spel som memory, masken, dragkamp och andra sorters tillämpningar. Ett intressant koncept som kan få stort genomslag.

Inget Comic-Con är ju komplett utan stjärnor. I sista stund hade tydligen Katarina Law ställt in och istället dök Liam Cunningham, känd som Ser Davos i Game of Thrones upp som ersättare. Ingen dålig ersättare och det märktes på publiktrycket. Han fick göra två frågestunder för alla fick inte plats i rummet under den första! Även Jessica Parker Kennedy som varit med i Smallville, Black Sails och The Secret Circle lockade autografjägare och folk som vill ta selfies med skådespelaren.

Allt i allt var det ingen stor mässa och det märks att det är en lillebror till Stockholm, där med stor sannolikhet fler spelbolag kommer att ställa ut och fler föreläsningar kommer att ske. Men det rådde oerhört mysig stämning och jag kommer definitivt tillbaka nästa år!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0