Artiklar

Nestopia: Snake Rattle ’n Roll

Publicerad:

Skrivet av Pontus Hellgren

Verifierat av: Max L

snakerattlenrollSnake Rattle ’n Roll är ett av de mer originella spelen till NES, förutom att man som spelare styr en speedad orm längs färgglada banor så är det spelets grafiska stil som först träffar spelaren i ansiktet. Men det är även den läckra isometriska vyn som till stor del bidrar till spelets utmaning och frustration.

Handlingen går kort och gott ut på att slingra sig till toppen av ett berg där en ett flygande tefat väntar på att ta spelaren till månen. Berget är indelat i elva nivåer alla med olika teman (de traditionella, vatten, is m.m.).

Vid slutet av varje bana finns en våg där spelaren måste väga in sig för att kunna avancera till nästa nivå, ungefär som i The Biggest Loser fast tvärtom, det gäller alltså att väga så mycket som möjligt. Genom att äta färgglada bolliknande varelser så ökar ormens BMI, men minskar lika snabbt vid en skada.

http://youtu.be/Gyv3gIqb7I4

Förutom att själva banorna är utmanande i sig så ställer den förvisso charmiga fejk-3D:n till det ännu mer, och som spelare måste man tänka om hur man styr i spelet. Det är perspektivet som gör det lite knepigt röra sig i djupet och hoppa mellan plattformar utan att falla ned för stup, något som också förvisso är charmigt då ormen skriker ”Gaaaaaaaaaaah” längs vägen ned mot döden. Ett alternativ är hålla handkontrollen diagonalt, men så småningom så vänjer man sig även med styrningen.

Längs banorna stöter man även på fiender i form av toalettlock och svettiga fötter och för att oskadliggöra dom så slickar man på dem, hur bisarrt den än låter.

Det hela ackompanjeras av skön boogiewoogie-musik. Och det är inte någon större hemlighet var spelets kompositör, David Wise, har hittat sin inspiration. Spelets intromusik är inte helt olik Elvis Presleys låt Shake, Rattle And Roll. Men det är inte fråga om någon låtstöld från Wise utan snarare en hyllning till kungen.

Världarna innehåller flera hemligheter som warpzoner och bonusar, men även påskägg för observanta spelare. På bana sju är ett antal platåer utformade så det bildar orden ”Nintendo Game Boy” om man tittar noga, troligtvis för att hinta om den handhållna spinoffen Sneaky Snakes som då var under utveckling.

Snake Rattle ’n Roll en guldklimp som håller hög klass än idag och precis som på 90-talet är det roligast att spela det tillsammans med en vän.

Texten ingår i artikelserien Nestopia, där jag har som mål att spela alla 210 NES-spel som släpptes i Sverige.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0