Nu släpps Switch OLED – är det värt att uppgradera?

Publicerad:

Skrivet av:Petter Mattsson

Verifierat av

Max L

Under sommaren tillkännagav Nintendo sin uppgraderade Switch-konsol, Switch OLED, som nu har släppts. Många hade hoppats på en Pro-version av Nintendo Switch, med bättre prestanda, grafik och kanske till och med en helt ny design. Men något sådant ser det ut som att vi får vänta på ett tag till. Switch OLED är en alltjämt samma konsol, om än förbättrad på flera sätt. Men är det ändå värt att uppgradera om man redan äger en Nintendo Switch? I den här artikeln tar vi en ordentlig titt på Nintendo Switch OLED.

Nintendos lanseringsvideo för Switch OLED.

Nintendo Switch OLED – vad är nytt?

Nintendo Switch har varit ute på marknaden sedan 2017, så vi är väl bekanta med konsolen vid det här laget. Den lilla konsolen med den innovativa designen har blivit en stor succé, och ersatt så väl Wii U och 3DS på en och samma gång.

Vi behöver inte gå in närmare på hur en Switch ser ut eller fungerar (men om du mot förmodan inte vet kan du se vår unboxing-video här), så låt oss i stället fokusera på vad Switch OLED tillför i form av nyheter.

Även om det inte alls är några revolutionerande förändringar som Nintendo presenterar så är Switch OLED en välkommen och stabil uppgradering. Åtminstone av det handhållna spelläget.

Små designförändringar och ny färg

Switch OLED har fått några smärre designförändringar och en ny, vit färg. Den nya färgen ger ett stilrent och måhända lite mer professionellt utseende åt konsolen. Både Joy-Con-kontrollerna som dockan är vita, men då det ändå är en Switch vi pratar om är detta högst modifierbart. Du kan så väl använda den i äldre version av dockan som tidigare modeller och färger av Joy Con-kontrollerna. 

Den nya dockan har dock inte bara förändrats färgmässigt utan är även utrustad med en LAN-port, vilket den ursprungliga modellen inte är. Dockan lämnar också lite mer plats för handenheten, vilket minskar risken för repor på skärmen.  

Nintendo Switch OLED
Nintendo Switch OLED har en ny färg.

Nytt stativ

Stativet har också fått sig en trevlig uppgradering som förbättrar användningen av Switch i tabletopläge avsevärt. Stativet är bredare och går att justera till flera olika vinklar. Det känns också betydligt mer robust än i tidigare versioner av Switch.

Möjligheten att justera skärmen som du vill ha den samtidigt som det inte är några problem att se på den nya skärmen (mer om den strax) oavsett betraktningsvinkel är en fullträff. Att kunna koppla varsin Joy Con och spela Mario Kart mot varandra i tabletopläge fungerar äntligen så bra som det var tänkt från början.

7 tums-skärm

Den ny OLED-skärmen på 7 tum är den tydligaste och största förändringen gentemot tidigare Switch-modeller. Om du funderar på att byta ut din gamla Switch mot den här nya versionen är skärmen verkligen det som kan motivera ett nytt köp.

Skärmen är förbättrad på precis alla sätt; ramarna är tunnare, färgerna är rikare, kontrasten är starkare, svärtan är djupare och betraktningsvinklarna många gånger bättre i jämförelse med originalskärmen. Även om upplösningen fortfarande är 720p är precis allting rejält förbättrat på skärmfronten. Du som gillar att spela handhållet kommer undra hur du stod ut med den gamla LCD-skärmen om du uppgraderar. Så mycket bättre är den. 

Bättre ljud

Högtalarna har också förbättrats avsevärt, till den punkt att du som är van att spela i det handhållna läget kommer imponeras. Ljudet är klarare och fylligare jämfört med tidigare Switch-modeller.

Mer lagringsutrymme 

Precis som vanligt kan du bygga ut din Switch lagringsutrymme med ett Micro-SD-kort. I den ursprungliga versionen av Switch, med sin blygsamma lagringskapacitet på 32 gigabyte, var det helt nödvändigt. Switch OLED har utrustats med 64 gigabyte internminne, vilket förvisso är en uppgradering men ändå fortfarande i blygsammaste laget. Du lär vilja investera i ett Micro-SD-kort även den här gången med andra ord.

Tv-läget är oförändrat

Det finns en hel del förändringar att tycka om med Switch OLED som handhållen. Desto tristare blir det när enheten kopplas i dockan och det är dags att spela på tv:n. I det läget är nämligen precis ingenting förändrat. 

Inuti Nintendo Switch OLED sitter en Nvidia Custom Tegra X1-processor och 4 GB RAM-minne – precis som tidigare. Output på tv:n är 1080p – precis som tidigare och prestandan är helt och hållet oförändrad. När du spelar med Swich OLED i tv-läget är det med andra ord ingen som helst skillnad mot föregångaren. Inget 4K-stöd eller HDR och inget bättre flyt i tunga spel.

Många har uttryckt sin besvikelse över att konsolen inte uppgraderats med 4K-stöd, och det känns onekligen som att det hade varit på tiden. Särskilt med tanke på att allt fler äger 4K-skärmar och tv-apparater i dag och att konkurrenterna Playstation och Xbox nyligen släppt konsoler med bättre och modernare prestanda.

Det är antagligen bara en tidsfråga innan Nintendo erbjuder 4K-stöd också, men om det blir en ny version av Switch eller en helt ny konsol får vi se.

Oförändrad batteritid

Även batteritiden är oförändrad sedan 2019, och ligger på mellan 4,5 och 9 timmar. Det går dock att förlåta att just den saken inte förbättrats med tanke på den nya, starkt förbättrade skärmen. 

Nintendo Switch OLED: kostnad och lanseringsdatum

Nintendo Switch OLED släpptes den 8:e oktober 2021 och har ett rekommenderat pris på 4490 kronor.

Slutsats – då ska du uppgradera

Om du funderar på att köpa din första Switch-konsol är det inget att tveka över – det är Switch OLED du ska välja. 

Konsolen har samma prestanda och batteritid som tidigare Switch-modeller men en rejält uppgraderad skärm, bättre ljud och tabletopläget är förbättrat och fungerar äntligen bra.

Även för dig som redan äger en Switch men spelar mycket handhållet och i tabletopläge kan en uppgradering faktiskt vara värt pengarna. Förändringarna är betydande nog att göra så stor skillnad för upplevelsen i dessa lägen att det är som en helt ny konsol snarare än en uppgradering.

Äger du redan en Switch och föredrar att spela i tv-läge kan du dock med gott samvete skippa Switch OLED. Det ger dig helt enkelt ingenting nytt förutom en vit dockningsstation att titta på. Det finns fortfarande inget stöd för 4K eller HDR och ingen uppgradering av hårdvaran har gjorts över huvud taget. 

Betyg

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal röster: 14