Artiklar

Nintendo vinstvarnar, försäljningen rasar

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Wii UNintendo hade tänkt sälja nio miljoner Wii U under bokföringsåret, vilket slutar den sista mars. Det kommer inte ske meddelar de nu, och gissar istället på 2,8 miljoner sålda enheter. Därtill skär företaget även ner på förhoppningarna kring Nintendo 3DS-försäljningen, där 18 miljoner var målet. Istället blir det 13,5 miljoner enheter, tror företaget, vilket förstås är en ansenlig mängd, men betydligt färre än väntat.

Mjukvaran revideras förstås i linje med det här. De 38 miljoner Wii U-spelen som Nintendo hoppats skulle säljas är nu blott 19 miljoner, och 80 miljoner 3DS-spel skruvas ner till 66 miljoner.

Det här är oerhört illa för Nintendos del, som vinstvarnar med en förlust på 35 miljarder yen, cirka 2,17 miljarder kronor. Trycket på VD Satoru Iwata och hans avgång, eller i alla fall att han ger klartecken för Nintendo att göra spel till mobila plattformar (läs: iOS), ökar således.

Och det här är illa. Verkligen illa.

Det är dock inte första gången Nintendo sitter i skiten. Gap och skrik om företagets ovilja att göra en Sega och fokusera på mjukvara har pågått länge, inte minst efter den sega start som Nintendo 3DS hade. Må så vara att Nintendo säljer färre 3DS än de trodde, men det är fortfarande anständiga siffror, och mer än nog för att företaget ska tjäna en sansad summa pengar på plattformen. Det är förvisso oroväckande att ett företag som Nintendo räknar så här fel på försäljningen av sina maskiner, men vad gäller 3DS så säljer den trots allt mer än det mesta i såväl Japan som USA.

Värre är det med Wii U. Det är inte så svårt att gissa vad som blir Nintendos nästa drag här: räkna med aggressiva prissänkningar på hårdvaran, och troligtvis ett ambassadörsprogram för de av oss som betalt fullt pris för konsolen. Precis som de gjorde med Nintendo 3DS således. Det skulle kunna fungera faktiskt, men är betydligt svårare att lyckas med för en stationär konsol förutspår undertecknad.

Vägen ut är troligen att skrota Wii U, trots den enorma badwill det kommer innebära. Wii U är den nya Virtual Boy i min värld, för trots charmiga och bra spel (fler än till Virtual Boy kan jag meddela) så är det inte nog för att motivera konsolens existens. Skrota Wii U och fokusera på bärbara enheter, en lösning som många propsar på, utöver att Nintendo ska göra iOS-spel då förstås, det låter rimligt. Men samtidigt: om Nintendo anpassar sig till verkligheten och jobbar med plattformen som den är så kan det fortfarande bli en godkända summa pengar. Aktieägarna vill förstås mer än det, de vill se Nintendo slåss med Sony och Microsoft – och missar därmed det faktum att spelkonsoler som sådana inte kommer vara en stor marknad på sikt. Wii U är bara första offret, även om det kanske är lite tidigt att deklarera konsolens död.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0