Oculus Quest: Vår guide till Metas VR-headset

Spelbloggen
Recensioner

Ett av de populäraste VR-headseten just nu är det som förr (och ärligt talat fortfarande i folkmun) hette Oculus Quest. Uppföljaren till Oculus Quest lanserades i oktober 2020 och hette kort och gott Oculus Quest 2. Numera heter headsetet officiellt Meta Quest 2 och är det mest naturliga valet för dig som är intresserad av att prova VR. I den här guiden förklarar vi vad Meta Quest 2 är och hur det fungerar, vilka som är de bästa spelen och allt vi vet om uppföljaren till VR-headsetet.

Inga krångliga kablar eller spelkonsoler behövs

En av de huvudsakliga anledningarna till att Meta Quest 2 blivit så omtyckt och allmänt anses vara ett enkelt VR-headset att komma i gång med är att det inte kräver någon kringutrustning för att fungera.

Till skillnad mot vissa andra VR-headset som kräver en massa kablar och PC eller spelkonsol för att funka får du allt du behöver i kartongen när du packar upp ditt Meta Quest 2.

oculusquest
Oculus Quest: Missa inte Spelbloggens Guider!

Det är alltså ett helt fristående headset, där du har både bild och ljud inbakat i själva enheten, som drivs av batteri.

Batteritiden är 2–3 timmar, vilket kan låta kort. Men då ska du komma ihåg att VR-spel är en helt annan upplevelse än när du spela framför datorn eller i soffan med spelkonsolen.

Den omslutande VR-världen är en intensiv upplevelse som bäst upplevs i små doser. 

Specifikationer

Vad finns då under huven på Meta Quest 2? I jämförelse med sin föregångare är Meta Quest 2 snabbare och ger bättre flyt när du spelar. Den är utrustat med ett Snapdragon XR2-chip och 6 GB arbetsminne. Upplösningen är också bra. LCD-panelen på insidan ger nämligen en upplösning på 1832 x 1920 pixlar – per öga! Bilduppdateringshastigeten är på 90 Hz, men kan ökas till 120 Hz i de så kallade experimentella inställningarna. 120 Hz-läget ger en betydligt mjukare och trevligare upplevelse, men som också slukar batteri i snabbare takt.

VR-spel kan vara socialt

Du kanske tänker att VR-spel låter häftigt, men samtidigt ensamt. För hur roligt är det egentligen för kompisarna att se dig stå och fäkta i tomma luften med en mackapär på huvudet? Okej, det låter i och för sig ganska kul det också, men det är faktiskt inte faktumet att polarna kan skratta åt att du ser fånig ut som är det sociala med VR-spel.

Meta 2 har nämligen stöd för Chromecast, som gör att det du ser i VR-headsetet kan strömmas i realtid till din tv. Med den här funktionen blir det betydligt mer socialt och roligt att samlas och spela VR-spel – då ni kan turas om att spela medan resten av gänget följer spelet på tv:n.

Meta arbetar dessutom med att göra VR-upplevelsen ännu mer social i framtida versioner av sitt headset. Mer om det lite längre ner.

Spelen: Vilka Oculus Quest 2-spel är bäst?

Spel i VR är en helt unik upplevelse, och det är i princip omöjligt att inte slukas av världen som du ser omkring dig. När du spelar ett vanligt tv-spel i soffan hemma ser du fortfarande ditt bord framför dig, fönstret vid sidan och din sambo som undrar om du inte ska sluta spela snart. Med ett VR-headset på dig försvinner alla de här sakerna magiskt och du kliver in i en helt ny värld. Åt vilket håll du än tittar befinner du dig i spelets miljö och blir tvungen att förhålla dig till de fysiska lagar och de händelser som inträffar där. Det är mycket svårt att prioritera något annat när en zombie jagar dig eller när du står på en klippavsats och blickar ut över en dinosauriedal.

Meta Quest 2 är bakåtkompatibelt och kan därför spela alla äldre spel som släppts till det ursprungliga Oculus Quest. Allra roligast, och läskigast, blir det i spel som The Walking Dead: Saints & Sinners och Resident Evil 4 VR. Tycker du redan att zombiespel är outhärdligt läskigt när du spelar vanligt tv-spel är nog dock den här upplevelsen inget för dig.

Som tur är finns det många andra spel som är betydligt mindre skrämmande, som Ultrawings 2 (flyga helikopter i VR är fantastiskt) eller varför inte Walkabout Mini Golf och Eleven: Table Tennis om du känner dig sportig.

Andra spel som är värda att nämnas är shootern Population: One och pusselspelet A Fisherman’s Tale. Här är en trailer för det sistnämnda spelet:

Blir man åksjuk av VR?

En sak som du kanske har hört talas om är att man kan bli åksjuk och illamående av att spela VR. Det stämmer – för vissa. Vissa drabbas inte alls av åksjukekänslor, medan andra måste ta en paus redan efter några minuters spelande. Anledningen till att obehag an uppstå handlar om att din hjärna tror att du rör dig (du går ju framåt och ser dig omkring i spelet), men samtidigt är kroppen är statisk (du står still på samma plats). Då skapas en förvirring som gör att du mår dåligt. Vissa upplever dock att en högre bilduppdateringshastighet hjälper. Har du köpt ett Meta Quest och upplever åksjuka kan du därför prova att aktivera 120 Hz-läget. Många vänjer sig också med tiden och upplever endast problem i början.

Project Cambria: Efterföljaren till Quest 2

Under Facebook Connect 2021 presenterades det som så småningom kommer att bli Metas nästa VR-headset. Arbetsnamnet är Project Cambria, och är en uppföljare till Oculus Quest 2 – men också något mer och annorlunda. Vad det verkar är Project Cambria mer inriktat på mixed reality – en sammansmältning av den riktiga världen och den virtuella världen, där fysiska och digitala objekt existerar i samma universum. Anledningen till att man vill göra VR-headsetet till mer än en spel- och filmtittarenhet är för att man ser en framtid där tekniken används på kontor världen över.

I en uppkopplad värld där företag gör affärer globalt och där hemarbete blivit normaliserat går det lätt att tänka sig att det finns intresse för företag att använda VR-tekniken. För Slack och Zoom-samtal i all ära – tekniken har onekligen vissa begränsningar i jämförelse med riktiga möten.

Om Meta får som de vill med Project Cambria kommer du dock inom en snar framtid att kunna till vad som känns som ett fysiskt mötesrum, men där alla deltagare befinner sig på olika platser. 

Men tillbaka till spelsnacket. Med anledning av att Project Cambria kommer att vara mer än en rak uppföljare till Meta Quest 2 spekulerar många i att det också kommer att kosta betydligt mer. Funderar du på om det är värt att vänta in Project Cambria i stället för att köpa ett Meta Quest 2 är svaret därför att det beror på – dels hur mycket pengar du är beredd att lägga, dels på vad för slags VR-headset Project Cambria egentligen kommer att bli. Även om Project Cambria antagligen kommer att ha bättre hårdvara, vilket medger mer avancerade spel, och även spela tidigare Quest-titlar, kommer det i värsta fall kosta dubbelt så mycket som Meta Quest 2. 

För oss som mest bryr oss om spel låter det som en onödigt dyr uppgradering. Vi håller i stället tummarna för att Meta har ett ess i rockärmen i form av ett billigare Meta Quest 3-headset.

Betyg

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 7