Skivor – nej tack

Rickard Olsson
Artiklar

Det var faktiskt inte särskilt länge sedan alls. Tiden då jag förespråkade fysisk media för spel. Jag ville ha allt på skiva, för det kändes äkta. Som att jag faktiskt hade underhållningen i min ägo, på riktigt. Köpte jag något skulle jag minsann få något som gick att väga också! Som recensent kunde jag dessutom, vid tidigare tillfällen, bli besviken de få gånger distributörerna bröt ny mark med utskick av recensionskoder istället för promoskivor. Vad var detta för påhitt, egentligen?

Jag kunde ställa upp spelen i hyllorna eller hålla dem i min hand.

Jag kunde lukta i manualerna.

Jag kunde sälja vidare det jag inte ville behålla.

Vad fanns där inte att gilla med skivor/kassetter?

Däremot kändes det alltid naturligt att endast köra digitalt distribution på PC, och då via Steam, så klart. Det var helt klart smidigast, men det slog mig inte direkt att det var precis så där det borde ha varit överallt, hela tiden.

Sedan kom de ”smarta” telefonerna med sina appar. Det var så klart inte ens på tal om att köra med fysiska utgåvor där inte.

Kanske var det så här det började smyga sig på, då det längs vägen hände något, även om jag inte kan minnas exakt när. För idag är det nästintill otänkbart att spela ”via” fysiska exemplar, där kassetter, ska sägas, utgör ett något mindre gissel än skivor.

Mina problem med detta manifesterar sig främst på två sätt:

  1. Jag vill inte behöva byta spel genom att manuellt avlägsna något och leta upp/sätta i något nytt. Det känns oerhört föråldrat, och bör vara endast retro förunnat. Att bara med några knapptryck byta spel är helt enkelt det enda rätta.
  2. En optisk läsare låter. Vissa konsoler har de senaste åren dragit igång som mindre jetplan när skivan börjar komma upp i fart. Maskinen tuggar, läser, segar och har sig. Överdrivet? Kanske lite, men det kan samtidigt vara riktigt störande.

Lägg där till att plastfodral och dagens omslag är tråkiga. Få saker gör sig så bra i hyllan som gamla hederliga boxar i kartong, men där tar det också stopp. Och plats/plastbesparning är en annan fördel med enbart digital distribution.

Det är med ytterst få undantag som jag använder mig av skivor och kassetter idag. Lego Dimensions till PS4, till exempel, där hade jag inget val. Och om jag någonsin köper ett PC-spel på skiva, så är det för att komma åt koden så att jag kan ladda ned det istället. Microsoft var på rätt väg med Xbox One, innan internet fattade eld över deras alltid online-DRM som tillät oss att slänga skivan åt helskotta efter att spelet installerats. Riktigt trist att de backade, även om det troligtvis var ett marknadsmässigt korrekt beslut.

Men nästa gång då? Snälla någon… våga!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0