Sony upphör aldrig att förvåna

Rickard Olsson
Artiklar

8000213859 ef7900954a c
Det som gick så bra, med både PlayStation och PlayStation 2. Vad kunde egentligen gå fel med PlayStation 3? Nästan allt, tydligen. Kass marknadsföring, höga priser, få exklusiva titlar och ett onlinesamhälle som får storstryk av Microsofts dito. Så har det fortsatt under hela den nuvarande generationen, och när Sony nu går in i slutspurten och släpper PlayStation 3 Slim-slim fortsätter deras obegripliga val och strategier, ända in i väggen.

För nu höjer man minsann priset på konsolen samtidigt som den, på ren slang, gimpas.

Nya PlayStation 3 kommer i två utföranden. En variant med en hårddisk på 500 GB för €299 och så en basversion med endast 12 GB lagringsutrymme för €229. Uppmärksamma och något insatta personer inser givetvis omedelbart att den billigare versionen i princip är obrukbar då flertalet av spelen till konsolen ska installeras (för att inte nämna alla nedladdningsbara titlar), något som kan ta ett antal gigabyte per spel. Hur länge dröjer det innan man måste radera spel efter spel för att över huvud taget kunna spela nya?

Visst kan man expandera utrymmet genom att sätta in en större disk som ersättning till de fasta 12 (som då inte längre kan brukas för lagring), men då tillkommer så klart kostnaden för en sådan. Och Sonys egen ”mounting bracket” om man inte köper deras officiella disk på 250 GB. Man behöver knappast kalkylator för att inse de stigande konstnaderna en ens brukbar konsol skulle innebära.

Ställ nu allt detta i relation till dagens PlayStation 3 Slim. En snabb sökning på Prisjakt visar att de billigaste enheterna med 320 GB hårddisk installerad ligger på knappt 1 900 kronor. Det är också den summa €229 skulle kunna översättas till som lägst. Men räkna självfallet med mer.

Till råga på allt är den nya konsolen toppmatad. Det innebär alltså att man sätter i skivan ovanifrån. Detta medför ytterligare trassel för oss som har konsolen någorlunda trångt, under bänkar eller ståendes vertikalt bredvid andra saker.

Det känns som att jag skulle kunna fortsätta i evigheter, men jag nöjer mig där. Ni får själva fatta ett beslut om det verkar vara ett vettigt köp eller ej, om dess ytterligare reducerade storlek är morot nog. Så för er som trots allt är sugna kan jag tala om att 500 GB-modellen börjar säljas den 28 september medan fisfjuttvarianten på 12 GB släpps den 12 oktober.

Själv fortsätter jag spela på min Slim.

360:n, alltså!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0