Artiklar

Spelbloggen testkör GOG Galaxy 2.0

Publicerad:

Skrivet av Rickard Olsson

Verifierat av: Max L

Som vi tidigare rapporterade om har den allsmäktiga spelklienten GOG Galaxy 2.0 nu släppts i öppen beta. Det betyder att alla är välkomna, även om den än så länge kan vara i behov av lite ytterligare puts och fix. Därav ”beta”, ni vet.

Så vad är egentligen Galaxy 2.0? Det är kanske inte helt glasklart för alla, särskilt inte då undertecknad själv misstog klienten för något annat. GOG Galaxy 2.0 är en samlingsplats (och affär för GOG-spel) för alla dina spel och vänner, oavsett vilken av de kompatibla klienter de ursprungligen befinner sig på. Alltså, du kan samla alla dina spel och vänner från Steam, Origin, GOG, PlayStation Network, Xbox Live, Epic Games Store och Uplay på ett och samma ställe för lättare överblick. Du behöver fortfarande ha övriga klienter installerade och körandes vid hantering av berörda spel. De behövs även för plattformsspecifika funktioner som cloud saves, automatiska uppdateringar, achievements och övrigt.

Det jag personligen kan uppskatta mest med Galaxy 2.0, även om övriga klienter är nödvändiga, är tanken på att slippa hoppa emellan dem när man går igenom spelbiblioteket. Speldatorn upplevs mer som en enhet, likt PS4, Nintendo Switch eller andra specifika plattformar med digitala spelsamlingar. Det går även att sortera bland alla spel, oavsett plattform, och exempelvis gruppera efter genre och klistra en genväg till sagda grupp i snabbåtkomstfältet. Smidigt. Att ha allting på ett ställe underlättar, helt klart, men samtidigt känns det som att klienten har en bit kvar innan den känns tillräckligt tajt. För i nuvarande form fungerar den inte riktigt som tänkt.

galaxy 1

Jag har exempelvis inga Steam-vänner online enligt Galaxy, trots att de är online på Steam. Det står däremot att en av mina vänner som inte är online spelar Path of Exile i skrivande stund. Jag är dessutom på toppen – och ensam – på ”friends leaderboards” i sagda spel trots att jag endast spelat det i dryga 20 minuter för 3-4 år sedan. Att jämföra med de 2½ biljon timmar min vän plöjt ned i spelet.

EDIT: Precis när jag tänkt publicera texten så börjar Steam-vänner synas i programmets vänner-fält till höger. Dock är vänlistan som poppar upp vid menyalternativet fortfarande tom, av någon okänd anledning.

Under ”Activity” finns också vår egen aktivitet i de spel vi äger. Men även här är något galet. Spel jag inte rört på åratal påstår Galaxy att jag nått viss speltid i för bara några dagar sedan. Nu har jag ingen aning om ifall detta är buggar endast jag eller ett fåtal stött på, men det är i alla fall vad som sker för mig.

Plus i kanten vill jag däremot ge för sammanfattningen under fliken ”Recent”. Där står hur mycket jag spelat, hur många spel jag lagt till och hur många achievements jag låst upp. Detta visas per plattform och kan sorteras efter tid, så som månadsvis, veckovis eller dagligen. Kul kuriosa som jag dock inte kan bekräfta träffsäkerheten i.

Jag tror att GOG Galaxy 2.0 kan bli riktigt bra tids nog, men i nuläget är det lite för många frågetecken för att jag ska känna mig som hemma. Jag får helt enkelt låta klienten marinera vidare, för en ytterligare besiktning längre fram igen.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0