Artiklar

Steam kommer till vardagsrummet med Big Picture

Publicerad:

Skrivet av Thord D. Hedengren

Verifierat av: Max L

Valve har släppt Steam Big Picture i beta, vilket kort och gott är Steam anpassat för vardagsrummet, eller en HDTV i alla fall. Du kan spela vidare med tangentbord och mus om du vill, men poängen är att du nu lika gärna kan använda en handkontroll. Gränssnittet är omgjort för de annorlunda förutsättningarna och man har rentav skapat ”världens första förstapersons-webbläsare”.

Imponerande, undertecknad ska testa det här framöver så klart. Det här är dock intressant på flera plan, utöver bara det faktum att Steam sprider sig.

Vad betyder det här egentligen för de traditionella vardagsrumshärskarna, alltså Sony, Microsoft och Nintendo? Enormt mycket, för oavsett hur mycket Microsoft pratar om Kinect och Nintendo understryker innovationen med Wii och Wii U, så går det här bortom detta.

Eller så här: styrkan spelkonsolerna har gentemot casual-spelandet på alla andra enheter, från webbläsaren till din mobil och iPad, är att de erbjuder en hardcore-anpassad lösning. Bättre grafik, bättre spel (än så länge i alla fall), bättre ljud, bättre det mesta, priset undantaget, ärligt talat.

Fast… Har du investerat i en dator på andra sidan 10 000 kronorsstrecket så är din Xbox 360 rätt primitiv. Plötsligt är spelkonsolerna budgetmaskiner, och ditt Skyrim-knarkande närs så mycket bättre med din speldator kopplad till HDTV:n.

Tänk på det: när spelkonsolen inte är hardcore längre, vad har den för existensberättigande?

Steam Big Picture är bara i beta, men det här är en krigsförklaring mot spelkonsolerna. Räkna med att det kommer hetta till, och vinnarna är alla vi konsumenter. I alla fall tills Valve vill tvinga oss att köpa en Steam-box att koppla till dumburken, förstås. Då börjar det om igen. Fast så dumma kan de inte vara, eller?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0