SteamBoy återföds som Smach Z

Thord D. Hedengren
Artiklar

Kommer du ihåg SteamBoy, den där handhållna speldatorn som skulle köra SteamOS och utmana allt från PS Vita, 3DS, och – på senare år – Switch? Den är inte vaporware, utan har bara tagit tid på sig. För ett ganska bra tag sedan så återföddes SteamBoy som Smach Z, och nu är det snart dags för produktionsstart. För att fira detta har företaget släppt två videor som ska få oss intresserade igen. Den första är väl… acceptabel.

Smach Z kommer antingen med Windows Home 10, eller med just SteamOS, vilket är Valves Linux-baserade operativsystem som kör delar av spelen som finns på Steam.

Hur bra rullar spel på den här då? Svårt att säga, videon ovan visar lite FPS-data på slutet, men innan de som faktiskt förhandsbokade Smach Z i crowdfundingkampanjerna får en enhet är det svårt att säga. Tryckskärmen är i alla fall 6 tum stor med en upplösning på 1920×1080 pixlar, vilket borde göra att spel ser bra ut även i lägre upplösningar, men också kommer göra avancerade gränssnitt svåra att navigera. Processorn är AMD Ryzen V160B med Radeon Vega 8, vilket jag inte riktigt vet vad det innebär, eller vad de faktiskt går för, om jag ska vara ärlig. Vad som oroar lite är själva handkontrollen, som ser ut som en Steam Controller delad på mitten. Steam Controller är ju riktigt dålig, så jag förhåller mig väldigt tveksam.

Och vad kostar kalaset? Det beror på vilken modell du vill ha:

  • Smach Z med 4 GB RAM och 64 GB lagring kostar €699 (knappt 7 200 kr).
  • Smach Z Pro med 8 GB RAM och 128 GB lagring, samt en kamera med 5 megapixlar, kostar €899 (9 250 kr).
  • Smach Z Ultra med 16 GB RAM och 256 GB lagring, samt samma kamera som Pro, kostar €1099 (11 300 kr).

Det är dock 10% rabatt just nu, om du är riktigt pepp och vill spara några slantar på din förhandsbokning.

smach z 02
Smach Z har i alla fall högre upplösning än Switch

Två videor var det ja. Den nedan är så förbenat löjlig att Nintendos ”nu ska vi spela tillsammans”-travestier för Switch känns riktigt coola.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0