SteamWord Dig går som på ånga

Thord D. Hedengren
Artiklar

SteamWorld DigSteamWorld Dig, från svenska Image & Form, är ett grävarspel till Nintendo 3DS. Tänk Mr. Driller fast med gruvtema och ångdrivna robotar med uppgraderingsmöjligheter, samt en huvudkaraktär som heter Rusty. Lägg därtill en story, en ganska charmig sådan, mycket tack vare de sköna karaktärerna, och sköna vinkar till vår värld under jorden, ja då får du det här.

Det är svårt att inte bli lite kär i SteamWorld Dig. Sedan börjar du spela, och ser tiden rinna iväg.

SteamWorld DigI början är SteamWorld Dig ganska rakt på sak. Gräv efter metaller så länge du kan, det vill säga tills du råkar dö (av monster eller för att du hamnar under en fallande stenbumling, vanligtvis) eller när ljuset tar slut, och sedan klättrar du upp igen. I stan säljer du dina fynd, och för pengarna så levlar du dels upp stan (vilket ger fler varor att köpa, och ibland nya affärer), och dels köper uppgraderingar till dig själv. Mer ljus, mer plats för mineraler, stegar och lampor och teleportörer och maffigare yxa och häftigare borr och så vidare. Ju längre ner du kommer, desto viktigare blir utrustningen.

Det är inte bara grävande dock. Din farbror har lämnat uppgraderingar till dig, gömda i speciella rum med mer eller mindre komplicerade pussel. Det är i dessa rum du får de riktiga uppgraderingarna, och du vill inte missa dem. De viktigaste blinkar dock stort på kartan, så det är inte så svårt att lösa.

SteamWorld Dig

SteamWorld Dig är ett charmigt spel, och farligt beroendeframkallande. Min första ”ska bara testa”-sektion blev två timmar lång. Bara en vända ner i gruvan till, låter det i början. Väl värt kaffepengarna det kommer kosta på eShop, när det släpps den 8 augusti. Köp, stöd en svensk utvecklare, och ha så kul i gruvan!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0