Tv-spelsmusik till julfirandet

Anders Olsson
Artiklar

Vi har sedan minst en månad tillbaka sköljts över av klassisk julmusik i affärer, radio och andra platser där vi inte kan bestämma själva över utbudet. Musik från spelen vi spelar är inte särskilt vanligt så därför tipsar vi här om några soundtracks till utvalda tillfällen under julen, som kan skapa en minst lika bra stämning.


Doom (Original Game Soundtrack) av Mick Gordon

2 timmar och 8 minuter stenhård metal från 2016 års reboot på Doom som passar bra när extrakilona från julens mat och godis ska stökas undan på gymmet eller i löpspåret. Eller varför inte smyga igång vissa låtar vid utvalda och årligt återkommande repetitiva tillfällen under julen? Till exempel spår 11, ”BFG Division” kan ge en surrealistisk inramning till Kalle, Musse och Långbens husvagnstripp i bergen under Disneystunden vid teven. Spår 2, ”Rip & Tear” passar på hög volym till julklappsöppningen. Ingen kommer att kunna höra de dåliga rimmen och därför är ett cringemoment snabbt passerat och alla kan skingras till soffa, fåtölj eller säng för att smälta maten/tömma godisskålarna och ägna tid åt de förhoppningsvis hårda klapparna.

♬ Lyssna på Spotify

Fallout 4 (Original Game Soundtrack) av Inon Zur

https://youtu.be/Kp-l5UMns9w

Här är all bakgrundsmusik som sätter stämningen i Fallout 4 (2015). Spelas med fördel till juluppladdningen innan den gamla vanliga julmusiken tar över, bra domedagsstämning! Kompositören Inon Zur ligger även bakom musik till flera av de andra spelen i Fallout-serien och spelklassiker som Crysis (2007), Dragon Age: Origins (2009), Dragon Age II (2011) och Soul Calibur V (2012).

Förutom originalmusik är Fallout-spelen även kända för att lägga till tidstypiska låtar från första halvan av 1900-talet som är lyssningsbara via radiostationer i spelet och i Fallout 4 fanns det fler än någonsin tidigare och även favoriter från Fallout 3 (2008) repeterades. Innan det är dags för utgång på juldagen rekommenderar jag därför istället för den vanliga förfestspellistan klassiker som ”Uranium Rock” med Warren Smith eller ”Whole lotta shakin’ goin’ on” med Big Maybelle. Varva sedan ner efter svettigt dansgolv med ”I don’t want to set the world on fire” med The Ink Spots och somna stilla till ”The end of the world” med Skeeter Davis.

♬ På Spotify: Original Game Soundtrack, Inon Zur och svängiga låtar från första halvan av 1900-talet.

The greatest video game music av London Philharmonic Orchestra och Andrew Skeet

Välkända London Philharmonic Orchestra med dirigent Andrew Skeet har gjort två konserter där de framfört pampiga versioner av klassiska tvspelsmelodier. Den här listan från första konserten innehåller 21 stycken från spel som Bioshock, Halo 3, Super Mario Galaxy, Tetris, Final Fantasy VIII och Uncharted. I den andra listan är det stycken från den andra konserten 2012 med stycken från till exempel Luigi’s Mansion, Diablo III, Portal och Sonic.

♬ Lyssna på 

The Greatest Video Game Music 1 (2011)
 och
The Greatest Video Game Music 2 (2012)

Cuphead (Original Game Soundtrack) av Kristofer Maddigan

Cuphead (2017) blev främst uppmärksammat för två saker; sin tålamodsprövande svårighetsgrad och sin speciella grafik som för tankarna tillbaka till den tecknade filmens barndom på 1930-talet. Men lika viktig för spelupplevelsen är det stundtals hysteriska men briljanta soundtracket som följer med spelet. Här 2 timmar och 53 minuter helt galet sväng som kanske passar till en lätt löprunda i mellandagarna för att skaka ner julmaten? Kombinera gärna spår 7 – Botanic Panic, 13 – Floral Fury och 22 – Fiery Frolic för en nästan nonstop be-bop-a-lula-bam-bam-bop-bop-hysteri!

Lyssna på Spotify

Nintendo och deras lagliga frånvaro i spelmusikvärlden

Att hitta originalmusik från Nintendo är inte lätt på laglig väg, de är till exempel kända för att vara onödigt tuffa mot YouTubers som gör playalongs på Nintendospel och på till exempel Spotify är det svårt att hitta en enda originallåt från någon era av deras snart 40 år som spelmakare. Borde vara klockrent att kontrollerat släppa sin musik då det bland alla otaliga covers på Spotfy och YouTube finns några bra och väldigt många dåliga varianter. Men, vi får se, nyligen fick vi ju blodsplatterfest i Doom-form på Switch så kanske det snart släpper på fler Nintendofronter som tidigare varit onödigt trångsynta, till exempel så finns den svängiga ”Jump Up Super Star” från Super Mario Odyssey att köpa på iTunes eller än så länge att lyssna på gratis på YouTube.

The Super Mario Players feat. Kate Davis
 på iTunes

En av de bättre och dessutom löjligt produktiva artisterna som gör covers på både Nintendos och andras spel är String Player Gamer. Mest material finns på YouTube men en del samlingar finns på Spotify. Ett välproducerat Zelda-medley är inte fel att lyssna på från början till slut, jag ska tvångsspela det under middagsförberedelserna på nyårsafton. Oavsett vad de andra närvarande tycker! Se till att ha alternativen ”Tonade låtövergångar” och ”2 sek” aktiverade för bästa sömlösa effekt i uppspelning, 29 minuter guld!

Lyssna på Spotify

Varför inte också njuta av att åtminstone lyssna på SPGs cover på Chun-Li theme från Super Street Fighter II från 1991? Går bra att titta på honom också… han är inte blyg för att klä ut sig i kläder och accessoarer som passar musiken. Och när du ändå är på String Player Gamers kanal, bara fortsätt att botanisera. Finns massor att lyssna på för eventuell dötid under julen. En soffa, hörlurar och mobil. Perfekt.

Och apropå att Nintendo kanske börjar ”släppa loss”, här är Shigeru Miyamoto hos Jimmy Fallon och The Roots och spelar gitarr, såklart Super Mario Bros theme:

https://youtu.be/V17tXBePgfo

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1