UFL – här är allt vi vet om FIFA-utmanaren

Petter Mattsson
Artiklar

De senaste åren har EA Sports FIFA och Konamis PES (numera eFootball) helt dominerat marknaden för fotbollssimulatorer. De två serierna har sina trogna fans – på ena planhalvan PES-anhängarna som menar att gameplay och realism är det viktigaste, och på den andra FIFA-entusiasterna som gillar arkadfotboll och online-läget FUT. 

Oavsett vilken sida man står på skulle nog få förneka att spelserierna inte precis skulle må dåligt av lite konkurrens. Detta har nu äntligen hänt, då utvecklaren Strikerz Inc. tillkännagivit UFL – ett gratis fotbollsspel med fokus på skicklighet framför pay to win.

Spelet är fortfarande under produktion och när vi får chansen att spela UFL återstår att se. Men här är allt vi vet än så länge.

UFL utmanar FIFA och eFootball.

Har utvecklats under fem år

Även om de flesta av oss hör talas om UFL först nu har det redan varit under utveckling i fem års tid. Strikerz Inc. började som ett litet team, men har i dag 200 anställda som finns utspridda på olika platser i världen.

Gratis att spela med fokus på online

Med tanke på de minimala uppdateringar som nya versioner av FIFA varit de senaste åren är det magstarkt att EA tagit fullpris för spelen varje gång. Konami hade åtminstone den goda smaken att släppa 2021-versionen av PES som en billigare uppdatering, då de insåg att förändringarna från fjolårets version var för små.

Med UFL tar Srikerz Inc. det hela ytterligare en bit längre och släpper spelet gratis. De kommer hålla spelet uppdaterat med nya funktioner utan extra kostnad och som spelare har du tillgång till hela upplevelsen utan krav på köp eller prenumerationskostnader.

Fair to play

Glöm pay to win, scriptat gameplay (FIFA, jag tittar särskilt på dig) och annat otyg som plågat fotbollsgenren under så lång tid. Utvecklarna på Strikerz Inc. har låtit meddela att de själva är passionerade spelare av fotbollssimulatorer och vet vilka de vanligaste irritationsmomenten är. De vill utveckla ett helt nytt och revolutionerande fotbollsspel där fokus ligger på fair play. 

Lyckas man med det lär tusentals handkontroller räddas från att kastas i väggen på grund av FIFA-algoritmernas orättvisa varje år.

UFL är byggt på Unreal Engine

Spelet är utvecklat med Unreal Engine, vilket även Konamis nya fotbollsspel eFootball är. Vi kommer således få möjlighet att jämföra hur båda spelen nyttjar motorns kraft. UFL är initialt planerat att släppas på Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X och S.

UFL
UFL använder Unreal Engine. Bild: Strikerz Inc.

5000 riktiga spelare 

En av anledningarna till att FIFA alltjämt är ett större spel än PES har åtminstone delvis att göra med licenser. I FIFA finns 17 000 verkliga fotbollsspelare återskapade som spelbara karaktärer på 90 verkliga arenor och i 30 olika ligor. PES har knutit till sig några exklusiva licenser från partnerklubbar som Juventus, Barcelona och Manchester United men saknar många riktiga arenor och klubblicenser som FIFA har.

UFL kommer inte utmana vare sig FIFA eller PES på just den punkten, men går också en annan väg. I UFL skapar du en egen klubb, ungefär som i FIFA:s FUT eller myClub i PES. Det verkar alltså inte finnas licenser för särskilt många klubbar eller arenor, även om Starz Inc. via sin Twitter hintar om att vi lär få se några digitala versioner av riktiga arenor i detalj. 

West Ham Uniteds arena ser bra ut, men var är såpbubblorna?

Spelare att befolka ditt lag med kommer det hur som helst finnas gott om, då UFL har licenser för 5000 namn. De digitala fotbollsspelarnas egenskaper kommer dessutom hållas ständigt uppdaterade baserat på hur de presterar på den riktiga fotbollsplanen.

När är releasedatum för UFL?

På förhand låter UFL väldigt lovande och som en välbehövlig frisk fläkt i en genre som mer eller mindre gått i stå. Vilken releasedate UFL får är fortfarande oklart, men utvecklarna har antytt att det kommer ske inom en ganska snar framtid. När det än blir kommer vi definitivt få anledning att återkomma till UFL.

Betyg

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 9