Apple avslöjar nya Apple TV

Anders Norén
Artiklar

På gårdagens Apple-event avslöjade Apple den länge beryktade (och efterlängtade) uppdateringen av sin Apple TV. Inför eventet spekulerades det att den nya Apple TV skulle bli Apples Xbox-dödare, och många dyrbara minuter av presentationen ägnades också åt att visa och prata om tv-spel. Är det här produkten som vi som är både Apple-fans och spelnördar har väntat på?

apple-tv-with-remote

På många sätt och vis är nya Apple TV väldigt snarlik den nio år gamla produkt den ersätter. Den svarta lådan har uppgraderats med en A8-processor (samma som i iPhone 6) och det senaste inom trådlösa teknologier: Bluetooth 4.0 och 802.11ac Wi‑Fi. Fjärrkontrollen har fått en touchpad-yta i glas, accelerometer och gyrometer, vilket innebär att den kan användas ungefär som en WiiMote – Apple kommer till och med att släppa ett wrist strap som ansluts i lightning-uttaget på fjärrkontrollen. Den använder också Bluetooth 4.0 istället för infraröda sensorer som tidigare, vilket betyder att man inte längre behöver spela Duck Hunt med Apple TV-boxen för att den ska kunna läsa av knapptrycken.

https://www.youtube.com/watch?v=8wR9aK6DsVI

De stora nyheterna ligger i mjukvaran. Apple TV har nu ett eget operativsystem, tvOS, som behåller strukturen från det gamla Apple TV-gränssnittet men har gett det ett välbehövligt nytt lager färg. Man navigerar menyerna med den nya fjärrkontrollen, vars touchpad fungerar som en D-pad och en stor knapp. Man kan också använda Siri, som har en dedikerad knapp på kontrollen. Genom sökfraser som ”Show me action movies – no, James Bond Movies, and only with Sean Connery” kan Siri sålla i utbudet av filmer, och tvOS söker nu i alla filmtjänster på en gång. När du markerar en film får du en lista över vilka tjänster den finns tillgänglig på och kan välja vilken av dem du vill använda. Exemplet med James Bond är hämtat direkt från gårdagens event, och det såg väldigt smidigt och intuitivt ut.

Siri kan också ta fram väderprognosen och sportresultat (har någon någonsin frågat Siri om sportresultat utanför ett Apple-event?) precis som på iOS, och hon kan också hämta information om olika skådespelare (”Who are the actors in this movie?”), snabbspola genom innehåll (”Skip ahead seven minutes.”) och öppna appar. Apple TV kommer att lanseras med en egen App Store, och merparten av presentationens appsegment dedikerades till spel. Bland titlarna som visades fanns Galaxy on Fire: Manticore Rising, Rayman Adventures, Disney Infinity 3.0, Shadowmatic, Asphalt 8 and Guitar Hero Live.

Två utvecklare fick också kliva upp på Apples scen för att demonstrera sina spel. Den första var indiestudion Hipster Whale, vars Crossy Road kommer att få en Apple TV-version med stöd för lokal multiplayer (med två Apple TV-fjärrkontroller). Den andra var Rock Band-studion Harmonix, som visade upp Beat Sports – ett rytmbaserat spel i vilket spelaren svingar fjärrkontrollen för att träffa föremål i olika minispel. Att det låter snarlikt Wii Sports i både namn och upplägg är förmodligen ingen slump. Apple TV har dock inte någon sensor för att avgöra var handkontrollen befinner sig i relation till TV-apparaten, så precision är inte en faktor – bara spelarens timing.

Alla spel som visades på eventet använde Apple TV-fjärrkontrollen, antingen som en D-pad (Crossy Road), ett basebollträ (Beat Sports) eller en bilratt (Asphalt 8). Man kommer också att kunna använda iPod Touch-enheter och iPhones som handkontroller, och precis som Apples iOS-enheter kommer Apple TV att ha stöd för Made for iPhone-spelkontroller. Den som framhävs på Apples webbplats är Steelseries Nimbus-kontrollen, som också kommer att säljas på Apple Store för 50 dollar när nya Apple TV har lanserats.

Steelseries Nimbus.
Steelseries Nimbus och nya Apple TV-fjärrkontrollen.

Apple TV kommer att släppas i slutet av oktober i över 100 länder, och man kan känna sig ganska säker på att Sverige är med den listan. Versionen med 32 GB lagring kommer att kosta 149 dollar, och den med 64 GB kommer att kosta 199 dollar. Baserat på eventet verkar det inte som att Apple har några ambitioner på att ta sig an de stora aktörerna i spelbranschen riktigt än, men som vanligt är det upp till app-utvecklare att förverkliga potentialen i Apples produkter. Kombinationen av en prisvärd och relativt kraftfull Apple TV, en öppen App Store och MFi-spelkontroller kan bli explosiv för spelbranschen.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0