Assassin’s Creed har fastnat i 1800-talet och kan inte komma upp

Maria Sjöberg
Artiklar

När Assassin’s Creed: Syndicate avslöjades skröt utvecklarna om fantastiska nya parkourmöjligheter i viktorianska London. Fordon! Åka på fordon! Hoppa på fordon! Kör över dina fiender med hjälp av fordon!

Assassin’s Creed: Unity kom och försvann som den svenska sommaren efter att ha fått kritik för avsaknaden av kvinnor i framträdande roller. I det som visas upp ur Syndicate ser jag att det är långt fler kvinnor som får smäll på käften. Jag skymtar även en liten flicka och lönnmördaren Evie. Det ryktas om att det ska gå att spela som Evie, även om huvudrollsinnehavaren är en man. Ryktet har varken bekräftats eller nekats. Detta är ”förbättringen” jag ska vara glad över.

1247750830243440043
Evie, jag hoppas att detta är början på en lång interaktiv vänskap.

I Assassin’s Creed: Liberty tog Aveline huvudrollen i en miljö som hade all potential att bli en del av lapptäcket av historiska strofer. Som spel kändes Liberty däremot gjort med armbågen: buggigt, slarvigt, inte lika viktigt.

Samma känsla får jag av Assassin’s Creed Chronicles: China som släpptes nyligen. Vi får en inblick i en historisk civilisation som knappt ens romarriket kunde mäta sig med och dessutom med Shao Jun som huvudrollsinnehavare. Det var menat som DLC till Unity men det blev det inte. Det kunde ha blivit en del i huvudserien, men det blev det inte heller. Det blev något annat. En fjärt i rymden. Buggigt, slarvigt och inte lika viktigt.

Istället skryter utvecklarna om att smygandet i Syndicate kommer att vara modernt. Jag önskar att Evie tar plats som mer än bara ett alibi. Det här är “förbättringen” som jag ska bli glad över. Assassin’s Creed kommer för alltid vara fast i dåtid.

assassins-creed-syndicate-londres-trailer-semana
Ännu en dag fylld av längtan efter något mer än manliga protagonister.

 

 

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0