De osynliga detaljerna

Rickard Olsson
Artiklar

Detaljer. Det är något jag personligen högaktar oerhört mycket. Och då är det så klart främst detaljer i spel jag pratar om, vad de än må vara. Det är de små extrasakerna och hemligheterna som verkligen kan förgylla. En liten rolig skylt här, eller ett överraskande påskägg där. Jag älskar det!

Men nästan än roligare blir det när osynliga, och för den ovetande skaran spelare betydelselösa, detaljer kommer upp till ytan. När jag antingen blir upplyst om något jag aldrig tänkt på tidigare, som att molnen och buskarna i Super Mario Bros är samma sak, fast i olika färger, eller när de riktigt seriösa arkeologerna gräver upp sådant som känns lika ”out there” som diskussioner om universums storlek.

Ett av de ”omöjliga mynten” i Super Mario 64 är en sådan sak.

Jag har inte särskilt mycket till övers för den moderna Mario. Spelen känns ointressanta och rent av tråkiga, men med det sagt ligger just Nintendo 64:ans flaggskepp uppe i topp över alla tiders favoritspel. Det upphör helt enkelt aldrig att förvåna.

I slutet av oktober det här året (2016, om du har rest i tiden och känner dig osäker) släpptes ett speciellt klipp på Youtube. Användaren UncommentatedPannen upplyste oss inte bara om den enda raden mynt i Super Mario 64 som endast består av fyra stycken gulddubloner, istället för de fem mynt vi annars ser i alla andra rader. Här förklaras också varför det är just fyra stycken, och vad som har hänt med det femte myntet. Bara en sådan sak som teorier om förändrad geometri och felsäkerhetsanordningar gör mig alldeles knäsvag, och jag rekommenderar alla (förutom surpuppor) att ta sig en titt på klippet nedan.

Helt fantastiskt vad man kan hitta om man bara tar sig tid att titta, och man börjar ju undra vad för ytterligare hemligheter som gått oss förbi genom åren. Jag kan även tillägga att UncommentatedPannen även lekt med tanken på att manipulera Super Mario 64 så till den grad att Mario i det självspelande introt plockar en stjärna. Kanske inte möjligt, men se bara hur nära man kan komma.

Det är sådant som verkligen gör min dag. Det, och plättar!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0