Den långa väntan på Nintendo NX

Anders Norén
Artiklar

I lördags slog september över i oktober, och Nintendo-fans världen över kunde räkna ännu en månad som har kommit och gått utan att Nintendo NX har avslöjats. Det enda som vi vet med absolut säkerhet om Nintendos nästa konsol är att Nintendo planerar att släppa den senast den sista mars 2017, och med det datumet nu mindre än sex månader bort börjar det bli dags att på allvar ställa sig frågan: Var är egentligen Nintendo NX?

Den sista mars 2017 är inte ett datum som Nintendo har valt på måfå. Den sista mars är det sista datumet på Nintendos finansår, och om Nintendo hamnar i ett läge där de inte har något annat val än att försena konsolen ytterligare så skulle det bli en hård smäll för företagets aktie. Men med mindre än sex månader kvar tills den tilltänkta lanseringen, utan ett kommande Nintendo Direct i sikte, känns en försening mer och mer trolig. Sex månader är en oerhört kort tid att gå från tillkännagivande till lansering, och den intensiva shoppingperioden mellan oktober och december är inte den mest gynnsamma tidpunkten för ett tillkännagivande av en ny plattform.

Tidsramen för Nintendo NX är det enda som Nintendo själva har sagt om sin kommande konsol, men tack vare en stadig ström av läckor har vi ändå en ganska bra bild av vad vi kan vänta oss av NX. Så vad vet vi? I juli uppgav flera källor till Eurogamer att Nintendo NX är en bärbar konsol med inbyggd skärm och löstagbara handkontroller, men att den också kan anslutas till en basstation för att spela spel på 50-tumsskärmen i vardagsrummet.

I och med att konsolen är både bärbar och stationär kommer den att ersätta både Wii U och Nintendo 3DS, och likt Nintendos tidigare bärbara plattformar kommer spelen att släppas på kassetter istället för DVD- eller Blu-Ray-skivor. Kassetterna ska enligt Eurogamers källor ha en kapacitet på 32 GB. Uppgifterna om konsolens grafiska prestanda är lite luddiga fortfarande, men det låter i vanlig ordning som att Nintendo inte planerar att jaga konkurrenternas konsoler på den fronten.

En illustration av Nintendo NX baserad på uppgifter från Eurogamers källor.
En illustration av Nintendo NX baserad på uppgifter från Eurogamers källor.

Eurogamers källor uppgav också att Nintendo planerade att avslöja konsolen för allmänheten i september, vilket förstås inte blev av. Om Nintendo avslöjar NX innan årets slut så kommer det att ske genom ett Nintendo Direct, och de kommer då att konkurrera om konsumenternas uppmärksamhet med både den vanliga vågen av höst- och vintersläpp och med Sonys hårdvarulanseringar: PlayStation VR och PlayStation Pro. Då Nintendo är Nintendo tvivlar jag inte på att de skulle lyckas penetrera bruset, men det är ändå en väldigt ogynnsam tidsperiod för att bygga hype för ett nytt konsolsläpp. Det finns goda anledningar till att majoriteten av de stora konsollanseringar på den här sidan av millennieskiftet har skett på sommaren, hösten eller vintern.

En av anledningarna är att den tidsramen gör det möjligt för konsoltillverkarna att använda de tre stora spelmässorna – E3, Gamescom och Tokyo Game Show – till att driva upp intresse för konsollanseringarna och ge både press och allmänhet möjlighet att pröva de nya konsolerna innan de släpps. Inför lanseringen av Nintendo 3DS – som också skedde i slutet av mars – åkte Nintendo på turné till publikationer runt om i USA för att ge dem en möjlighet att pröva konsolen innan den släpptes, men en sådan medieturné får inte samma genomslag som den medieuppmärksamhet E3 attraherar varje år.

Är det helt omöjligt att Nintendo biter ihop, offrar årets julsäsong och satsar allt under de närmaste sex månaderna på att bygga upp hype inför en Nintendo NX-lansering i slutet av mars? Nej, helt omöjligt är det förstås inte. Men det scenario som känns mer troligt just nu är att Nintendo skjuter upp lanseringen av Nintendo NX till mitten av sommaren (tillsammans med The Legend of Zelda: Breath of the Wild) och hoppas att aktien inte tar en allt för hård smäll.

Det skulle ge dem en möjlighet att tömma förråden på spel och hårdvara för Wii U och 3DS under julhandeln, och om de avslöjar NX i ett Nintendo Direct i januari eller februari skulle de kunna ägna de efterföljande sex månaderna åt att bygga hype inför en lansering under sommaren. Marknadsföringskampanjen skulle kulminera under E3, när pressen får möjlighet att testköra konsolen och Electronic Arts och Ubisoft visar upp sina (eventuella) tredjepartstitlar. En lansering under sommaren innebär också att Nintendo NX inte krockar med Project Scorpio, som Microsoft planerar att släppa inför julen 2017.

Med allt taget i åtanke känns ett tillkännagivande efter nyår och en lansering sommaren 2017 som en rimlig gissning. Trots det hoppas jag att den inte stämmer. Anledningen till det är lika enkel som självisk: Jag har inte den sortens tålamod. Jag vill se vad Nintendo NX är för något. Jag vill veta hur Nintendo kommer att positionera sig gentemot Xbox, PlayStation och spel på smartphones. Jag vill veta hur Nintendo tänker vinna tillbaka marken som de förlorade under Wii U-eran, och jag vill veta det så snart som absolut möjligt.

Att skjuta upp lanseringen av Nintendo NX till sommaren kanske är det vettigaste draget för Nintendo som företag, men som ett Nintendo-fan vet jag inte om jag klarar av att vänta så länge.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0