Artiklar

Ereb Altor på väg tillbaka?

Publicerad:

Skrivet av Robert Jonsson

Verifierat av: Max L

För svenska rollspelare torde namnet Ereb Altor klinga bekant. Det är en spelvärld till Drakar och Demoner som de flesta äventyrade i under den svenska rollspelens guldålder. Världen hamnade på en dammig, bortglömd hylla då Chronopia släpptes. Den plockades tillbaka för ett gästspel i modulen Altors baksida som band samman Ereb Altor och Chronopia, men kort därefter lades Drakar och Demoner ned. Det dröjde sedan några år innan Riotminds valde att plocka upp Drakar och Demoner som varumärke igen. De satte då sin egen värld, Trudvang, i fokus. Sedan dess har det inte funnits mycket liv i Ereb Altor från officiellt håll. Tills nu.

Nyligen publicerade Riotminds en mystisk bild på sin Facebooksida där de visade upp det gamla hederliga omslaget till en äldre regelversion.  De skrev då ”Drakar och Demoner är tillbaka! Mer info snart…” och sedan dess har spekulationerna varit igång vad inlägget betyder. Ingen vet säkert, men jag tror det betyder att världen Ereb Altor är på väg tillbaka.

Skälet till att jag tror det heter Patent- och registreringsverket. Där kan man välja att söka i Svensk Varumärkesdatabas, vilket ger lite intressanta detaljer om man söker på Ereb Altor. Till exempel syns det att Riotminds har sökt varumärket Ereb Altor i tre klasser.

9: Digitala böcker för nedladdning från internet; e-böcker; nedladdningsbara elektroniska böcker.

16: Affischer; skriv- eller ritböcker; serieromaner; sagoböcker; romaner; bokomslag av papper; bokomslag; kartong; noteringsblock; papper; grafiska bilder; grafiska konsttryck; grafiska reproduktioner; grafiska tryckalster; litografiska gravyrer; litografiska konstverk; målningar; målningar och kalligrafiska arbeten; oljetryck; porträtt; tavlor; teckningar; samlarkort; serieböcker; serietidningar; skämtserier; tidningar; tidningspapper; tidskrifter; tryck; tryck i form av bilder; tryck med seriefigurer; tryckta bilder; tryckta publikationer; tryckta tidskrifter; böcker; omslag för böcker; omslag av papper till böcker; omslagsfolier till böcker; skyddsomslag för böcker; väggbeklädnader (böcker innehållande prover av -).

28: Actionfigurer [leksaker eller lekutrustning]; brädspel; leksaker; leksaker, kortspel; leksaksfigurer; plastmodeller (leksaker); rollspel; rollspelsspel; sällskapsspel; samlarbilder [kortspel]; samlingsbara leksaksfigurer; spel; spel relaterade till uppdiktade figurer; spelkort; spelkort och kortspel; spelmarker; spelkortsfodral; spelkonsoller; tärningar; tärningsspel; leksaker, spel och skämtartiklar; kort (spel- -); marker (spel- -); miniatyrer för användning i spel; mekaniska spel; modeller för spelande av rollspel; speltärningar.

Tekniskt sett står ärendet fortfarande som ”Under handläggning”, men med tanke på utannonseringen känner sig Riotminds troligen rätt säkra på att få igenom ansökan. Att de väljer att skydda varumärket. tillsammans med den mystiska omslagsbilden (från Ereb Altors era), får mig att tro att företaget inom kort kommer att vilja göra något med Ereb Altor.

Eftersom Riotminds redan tidigare har släppt alla gamla moduler gratis på nätet rör det sig förhoppningsvis inte enbart om att de putsat upp dessa för digital försäljning (vilket punkt 9 kan indikera). Ett annat scenario, som jag tycker vore mer intressant, vore om de väljer en print on demand-lösning för att erbjuda samtliga gamla moduler för nyförsäljning. Inte bara skulle det driva ned det höga priset på begagnat marknaden, utan det vore även att göra en svensk kulturgärning. Tyvärr har Riotminds tidigare visat ointresse för print on demand så jag vet inte om jag själv tror på detta alternativ.

Min inre fanboy skulle helst vilja se en helt ny regelutgåva med de gamla reglerna moderniserade (till skillnad från Riotminds egna regler), paketerade tillsammans med en världsbok i en traditionell box. Det vore suveränt om det här var en nystart för det Ereb Altor som jag älskade som barn. Nostalgin skulle vara total, så jag håller tummarna för detta.

Till syvende och sist får vi vänta på Riotminds utannonsering, men jag sätter mina pengar på att bilden har något med Ereb Altor att göra. Håller du med eller tycker du att jag är ute och cyklar?

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0