Esportintresset ökar och esport betting följer

Spelbloggen
Annonser

Hela världen har drabbats av esportfeber och Sverige är absolut inget undantag. Varje dag klickar sig tiotusentals människor in på matcher mellan stora esportlag som Fnatic, Ninjas in Pyjamas, Cloud 9, Team Solo Mid och Virtus Pro. Vare sig det gäller CS GO, Dota 2, League of Legends eller Hearthstone spelar ingen roll – spelas det så tittas det (med olika stora tittarsiffror såklart). Den stora hubben där i princip all esport sänds ut är streamingsidan Twitch och med tanke på sidans popularitet och det nästan rådande monopolet den har för streaming av esport kan de 970 miljoner dollar som Amazon betalade för sidan ses som ett reapris.

Än finns inga officiella siffror för hur mycket pengar som omsätts på den svenska esportmarknaden men Newzoo rapporterade i sin undersökning från tidigare i år att den globala esportmarknadens omsättning år 2015 var 325 miljoner dollar och att den spås öka till 1488 miljoner dollar år 2020. Den största delen av dessa intäkter kommer från just mediarättigheter men även bland annat reklam och sponsorer. Majoriteten av dessa sponsorer är stora spelbolag som börjar vidga sina vyer från casino och betting på traditionella sporter till esport betting och tar hjälp av sidor som Fragbet.se för att hitta sina kunder. Några av de större och kända sponsorskapen inom esport är speljätten Betways samarbete med CS GO laget Ninjas in Pyjamas (NiP) samt GGbets samarbete med det svenska Dota 2 laget Alliance där de även får exponering i spelet genom skins till olika signaturhjältar för spelarna.

Utbuden på de olika spelbolagen varierar ganska kraftigt då en del varit snabba att anpassa sig till den nya marknaden medan andra fortfarande haltar. I framkant på den svenska marknaden finner vi tidigare nämnda Betway och Bet365, men den svenska marknaden ligger fortfarande en bit efter den amerikanska där bettingsuget växt sig ännu större. Denna stora efterfrågan har lett till att sidor som EGB och tidigare nämna GGbet startat bettingsajter med fokus på enbart esport betting där det även går att se matcherna och betta i realtid.

När dedikerade sidor för esport betting startas i Sverige får framtiden avgöra men en sak som är säker är att esport bettingen kommer fortsätta växa i takt med att esportscenen fortsätter att utvecklas. För oavsett hur underhållande det är att klä upp sig i CS GO gear och titta på matcherna så blir det helt enkelt roligare om du även har lite pengar på spel!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0