Fem spellåtar värda att lyssna på

Publicerad:

Skrivet av:Robert Jonsson

Verifierat av

Max L

Maria har varit ute på okända äventyr under veckan, men kommer förhoppningsvis tillbaka nästa vecka med en ny fantastisk krönika. Idag tar jag tillfället i akt och delar med mig av lite musiktips för er att avnjuta. Ett spel påverkar oss på många plan och musiken är ett av de kraftfullaste, om än mest diskreta, medlen som spelskapare har i sin arsenal. Så luta er tillbaka i stolen, läs mina tankar och lyssna på fantastisk spelmusik.

Metal Gear Solid 2 Main Theme (Metal Gear Solid 2)

Jag erkänner: jag är inget fan av Metal Gear-serien och få mig inte att börja om hur sexistiska Kojima är. Däremot är musiken i spelen fantastisk. Av alla de härliga låtar som spelet serverar oss så är det utan tvekan huvudtemat i Metal Gear Solid 2 som satte sig bäst hos mig. Det sätter den väldigt bombastiska känslan som spelen har och skapar effektivt den känsla som spelet har.

Dr Wily Stage 1 (Mega Man II)

Jag tror inte det är någon som på allvar vill hävda att Mega Man-spelen har dålig musik. Tvärtom, den brukar hyllas och det är inte konstigt. Plöj in metalharmoni i ett NES-ljudchip så blir det melodiösa, medryckande låtar – och den mest ikoniska av dem alla är förstås Dr Wily Stage 1. Så fort jag hör låten kan jag inte låta bli att ryckas med då adrenalinet börjar att pumpa i mig. Det är exakt den känslan som jag behöver ha om jag ens ska ha en chans att nå spelets slutboss.

https://www.youtube.com/watch?v=HFKtYCcMWT4

Theme of Laura (Silent Hill 2)


Silent Hill 2
är ett av de mest ikoniska skräckspelen än idag och många fans grämer sig över spelseriens utveckling, i synnerhet då Konami drog proppen ur Silent Hills och den vision Kojima hade för spelet. När jag hör Silent Hill och blir frågad om min favoritlåt är det alltid Theme of Laura som jag drar mig till minnes. Visst beror en del på att Silent Hill främst använder sig atmosfäriska ljud för att skapa skräck, men denna låt har blivit ikonisk då den direkt sätter stämningen i början av Silent Hill 2 med sin blandade känsla av melankoli och hopp.

Fragments (Remember Me)

Ibland lyckas spel göra något oväntat och Remember Me är ett av dessa. Soundtracket lyckas blanda det artificiella med det naturliga, men som om inte det vore nog så hanteras musiken på ett alldeles särskilt sätt. I striderna så formas musiken utifrån hur väl du lyckas utföra slagkombinationer – och det görs på ett sätt som känns helt naturligt. Snygg ljuddesign och bra musik kombineras och sådant förtjänar definitivt att hyllas.

Deionarra’s Theme (Planescape: Torment)

Det mest överlägsna känslofyllda musikaliska tema som existerat i ett spel är Mark Morgans fantastiska tema för den döda Deionarra i Planescape: Torment. Det är något hjärtskärande sorgset över den eteriska låt som vi får höra på väl utvalda ställen i spelet. Än idag får jag rysningar av att höra låten då den väcker så många minnen till liv. Skulle jag tvingas välja en favoritlåt bland alla spel kommer valet alltid, utan tvekan, att bli Deionarra’s Theme.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0