Första intrycket av Xbox One

Robert Jonsson
Artiklar

x1_01
Nyligen fick jag chansen att prova Microsofts nya konsol, Xbox One, för första gången. Försäljningsmässigt har den sålt bra (om än inte alls lika bra som Playstation 4) men PR-satsningen inför släppet var katastrofal. Här i Sverige vet ingen när den är tänkt att släppas. En del talar om våren, andra om sista kvartalet. Till och med datumet 1 april har nämnts som en möjlig releasedag och det skulle vara ironi på hög nivå.

Trots att Xbox One ännu inte har släppts i Sverige hindrar det inte svenskarna från att importera den. Tack vare en rådig vän fick jag möjligheten att testa på konsolen under en spelkväll nyligen. Med stor förväntan slog jag mig ned i soffan för att lira både Fifa 14 och Forza Motorsport 5, spel som jag vanligen inte spelar och följdaktligen är usel i. Men vad gör det när man är i gott sällskap med vänner och en ny konsol?
x1_02
Vad jag kunde konstatera, förutom att jag är usel på ovannämnda spel, var att handkontrollen inte alls var så hemsk som rapporterna gjort gällande. Den har beskrivits som en katastrof och ett ordentligt nedköp från förra generationen men jag är inte beredd att hålla med. Spakarna känns skönare och betydligt mer greppvänliga än på 360-kontrollen. Den enda möjliga reservation jag har är att spakarna är lite för höga men utan ett långt spelpass är det svårt att avgöra säkert. Kontrollen vilar lätt i handen och känns inte alls så plastig och skör som andra har beskrivit den som. Visst är Xbox 360-kontrollen mer bastant men den nya kontrollen är betydligt mer stabil än Playstation 3-kontrollen. Efter de första rapporterna oroade jag mig nämligen för att den skulle vara så illa designad men tack och lov var så inte fallet.

Tyvärr fick jag inte möjlighet att gräva djupare i de kringliggande funktionerna som Xbox One har, vilket är ett av de starka argumenten till att skaffa konsolen framför exempelvis en Playstation 4. De enda funktionerna jag egentligen testade var att försöka spela två personer med olika profiler (vilket var svårare än vad det lät) och spana in vad för achievements som jag låste upp i spelen. Mitt första intryck var att systemet inte kändes lika intuitivt som på Xbox 360. Det kan bero på att det är mer rörigt men också att det är helt nytt för mig. Allt var inte intuitivt första gången jag använde Xbox 360, Wii eller Playstation 3. Ärligt talat är jag och min Playstation 3 fortfarande inte riktigt överrens med varandra. Tiden får helt enkelt utvisa om det är Xbox Ones interface som är rörigt eller om det är min ovana som spökar.
x1_03
Det lilla jag såg av system och det faktum att kontrollen var skön fick mitt sug för Xbox One att öka. Konsolen verkar ha intressanta funktioner som jag ser fram emot att få testa mera. Så om min spargris blir tillräckligt fet att slakta innan Xbox One kommer hit officiellt lär jag göra som andra gar gjort och importera en.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0