GothCon XL: Fenix Awards

Robert Jonsson
Artiklar

Åskfågeln hade i år med GothCon XL slagit på stora trumman för att utannonsera förra årets rollspelssläpp. De passade dessutom på att bjuda in både Rollspel.nu och GothCon till prisutdelningen. På med festblåsan så kör vi!

Varje år brukar speltidningen Fenix dela ut tre priser: årets bästa rollspel, årets bästa rollspelsgodis och årets Fenix-omslag. I år hade de expanderat antal kategorier rejält, men det hindrade inte Fria Ligan från det sedvanliga segertåget. Årets samtliga vinnare enligt Fenix läsare blev:

 • Tistla Fäste (Symbaroum) – Bästa Kampanjmiljö
 • Drönaren (Mutant Genlab Alfa) – Bästa Monster/Motståndare
 • Mutant Genlab Alfa – Bästa Regler
 • Mattias Johnsson (Symbaroum) – Bästa Spelförfattare
 • Mutant: Genlab Alfa – Bästa omslag
 • Martin Bergström (Symbaroum) – Bästa Illustratör
 • Christian Granath (Mutant) – Bästa Kartor
 • Ingenjör Hamblys Maskin (Åsa Roos/Western) – Bästa Fenixartikel
 • Hotell Imperator (Mutant År Noll) – Bästa Kampanj/Äventyr
 • Äventyrsspel – Bland mutanter, drakar och demoner (av Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson) – Bästa Spelrelaterade bok
 • Ola Larsson (Mutant Genlab Alfa) – Bästa Fenixomslag
 • Dö, köttätare dö! (Mutant Genlab Alfa) – Bästa Supplement
 • Mutant Genlab Alfa – Bästa Rollspel

Detta var dock inte de enda priserna som delades ut på galan. Rollspel.nu delade ut den årliga Rollspelsdraken till en person som betytt mycket för branschen. I år tillföll priset Anders Blixt och få gånger har någon varit en så välförtjänt vinnare. Motiveringen löd:

Juryn har beslutat att tilldela Anders Blixt Rollspelsdraken år 2016 för hans insatser inom rollspelshobbyn. Sedan Äventyrsspels guldålder under 1980-talet har hans flitiga penna producerat åtskilliga betydande verk, däribland Drakar och Demoner Expert, Mutant 2, oräkneliga Sinkadusartiklar, rollspelet Gondica och mycket annat. Anders Blixt har varit en ständig källa till förundran och inspiration, vägledning och kreativitet och därför har vi funnit att han är en värdig mottagare av årets pris.

De delade även ut en postum drake till Anders Lekberg för hans hedervärda insatser. Motivering för det var:

Juryn har beslutat att föreningen WRNU år 2016 delar ut en postum Rollspelsdrake till Anders Lekberg för hans betydande insatser inom den svenska rollspelshobbyn. Med vänlighet, glädje och framåtanda skapade han möjligheter för många större och mindre rollspelsskapare att distribuera och marknadsföra sina rollspel. Genom sin förmåga att undanröja hinder och hitta nya möjligheter har Anders Lekberg lagt grunden för en betydande del av den levande flora av svenska rollspel som för oss in i framtiden.

Slutligen delade även GothCon ut ett pris på Galan. Det var till årets arrangör, vilket tillföll Västspel för deras arbete med att föryngra åldersgruppen. Ett arbete som är ytterst välbehövligt.

Prisgalan var ett extremt bra inslag på årets GothCon, men fick inte riktigt de förutsättningarna den förtjänade. Det flyttades runt tidsmässigt och placerades på en dålig tid mitt under pågående rollspelspass. En del av målgruppen för galan stängs därmed ut från evenemanget eftersom de pysslar med just det som prisas. Galan tar inte mer än en timme och skulle kunna placeras in mellan rollspelspassen utan problem. Det var dock den första riktiga ceremonin så det är inte ovanligt med en del barnsjukdomar. Vi hoppas dock på en ännu bättre prisceremoni nästa år! 🙂

Stort tack till Åskfågeln som gjorde det bästa av situationen och levererade en trevlig ceremoni!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0