Artiklar

Jag blickar framåt

Publicerad:

Skrivet av Rickard Olsson

Verifierat av: Max L

Ett laddat föremål inom spelbranschen idag är, rätt och slätt, bakåtkompatibilitet. Av någon anledning är denna funktion, som tillåter oss att spela föregående generations spel på dagens konsoler, en alltid lika het potatis. Knappt hinner en ny konsol utannonseras innan det höjs röster och kastas frågetecken om detta, och det är något som håller i sig till och förbi det att tillverkaren bringat klarhet i frågan.

Kommer vi att kunna spela våra gamla spel på Z?

Ingen bakåtkompatibilitet? Hur jäkla svårt kan det vara? X gör det ju! Nähä, inget köp för mig!

Grymt! Den har stöd för Y-spel.

Känner någon igen sig?

Jag har personligen alltid varit en förespråkare för bakåtkompatibilitet. Det har känts som en möjlighet till ett naturligt övergångssteg, och även en platssparare. Nu slipper jag ju ha två konsoler framme på samma gång (vilket man säkerligen har ändå, i andra former). Jag hurrade när Microsoft introducerade funktionen på Xbox One, och blev lika förundrad när Sony valde att inte göra detsamma med PlayStation 4.

Men så inser jag en sak. Samma sak jag insett alla andra gånger det här varit på tapeten. Det spelar helt enkelt ingen roll om det är något vi får eller ej, för jag blickar i princip alltid bara framåt ändå. Det släpps ständigt nya spel till de senaste formaten, och när man sitter med en handfull olika plattformar, där en är PC, så finns det alltid någonting att spela som inte kommer från igår.

Varje gång jag begrundar mina gamla titlar som bara ligger och trängs i diverse lådor här hemma, så har jag varken lust eller tid att sätta mig med någon av dem. Visst händer det att jag någon gång, väldigt sällan, testar något äldre som inte körs på emulator och kan kallas retro. Men då handlar det mest om en kortare testsession, för att sedan förpassa spelet tillbaka till den håla/låda/hylla det kom ifrån.

Jag kan dock fortfarande inte låta bli att tycka om bakåtkompatibilitet. Det finns säkert många som har glädje av det, och är det en enkel sak att implementera, så varför inte. Det är inte som att det sänker vare sig värdet av eller intresset för produkten i fråga. Men jag vet säkert nu i alla fall, att för mig så kan det kvitta.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0