Artiklar

Lördagsachievement: Black Jack

Publicerad:

Skrivet av Robert Jonsson

Verifierat av: Max L

ach_preyPrey var ett av de tidigare spelen till Xbox 360 och släpptes 2006. Utvecklingen av spelet påbörjades dock redan 1995. Protagonisten är indianen Tommy som tillsammans med sin flickvän och farfar blir kidnappade av utomjordingar. Därefter följer en rätt ordinär berättelse om hur utomjordingarna besegras, allt serverat genom minimialt berättande. Prey har många brister, men den som vi fokuserar på här är Black Jack.

ach_preysmall7Black Jack (10)

Achievementen går ut på att du ska vinna 250 dollar på Black Jack. Alla torde vara mer eller mindre bekanta med kortspelet: försöka komma så nära 21 som möjligt. Får du högre än 21 har du förlorat, men samtidigt måste du få högre än din motståndare också.

Problemet med achievementen är att den baseras på slumpen. Visst, du måste kunna grunderna i Black Jack för att få achievementen, men turen är fortfarande viktig. Det spelar inte någon roll hur bra du är på Black Jack om rätt kort aldrig kommer. Timmar kan förflyta utan några som helst resultat. Dessutom gäller det inte bara att ha tur någon enstaka gång, utan det måste ske konsekvent för att nå 250 dollar där ett felsteg kan ruinera alla framgångar som hittills skett.

Tipsen som brukar ges vid sådana här achievements är att satsa allt. Vinner du? Spara och fortsätt. Förlorar du? Ladda din senaste sparfil. Upprepa sedan processen tills achievementen ploppar. Det är det smarta sättet att ta den på, men är å andra sidan inte särskilt roligt.

Problemet med Black Jack är att den är turbaserad. Sådana achievements blir lätt frustrerande eftersom om de är dåligt designade och inte dyker upp under spelets gång. Problemet är om de är väldigt specifika för ett specifikt tillfälle eller lätta att missa, vilket Black Jack är. Du måste aktivt leta upp en casinomaskin på spelets första bana och sedan medvetet spela för att få den. Det sker inte av en slump, så att då dessutom lägga till ett kriterium att den ska vara turbaserad är bara elakt av spelutvecklaren.

Vi ska dock ha i åtanke att det här spelet kom 2006. Det här var en tid då achievements inte var vältuvecklade. Det handlade mest om att “Döda X antal fiender med vapen Y” och “Klara av spelet på svårighetsgrad Z”. Till skillnad från dem är Black Jack i alla fall marginellt bättre – och framför allt mer kreativ. Lyckligtvis har vi dock tagit några rejäla kliv framåt sedan dess.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0