Lördagsachievement: Master Chef

Robert Jonsson
Artiklar

ach_gothic4Nej, det handlar inte om Halo. Denna gång synar jag istället ArcaniA: Gothic 4 från 2010. Det är ett klassiskt fantasyrollspel där protagonisten härjar land och rike runt i jakten på en högre level. Det var ett tag sen jag spelade det här, men jag funderade på att ta upp det igen. I alla fall tills jag kollade achievementlistan.

ach_arcariaMaster Chef (10)

 
 
Beskrivningen av denna achievement är “Learn all recipes”. Visst låter det här som en rätt vanlig “sök över hela världen och hitta alla delar”-achievement? Av beskrivningen är det lätt att tro så, men det är här som företaget kissar oss achievementhoror i ansiktet. Det är nämligen så att det inte går att lära sig recept. Skälet är tudelat.

Ett av problemen är att det finns en bugg i spelet som tror att du redan lärt dig en del av recepten och därför inte låter dig lära några av dem. Trots att det kom en strid ström av klagomål från oss achievementhoror ignorerades det rätt friskt av företaget som släppte Gothic 4. Spelet kom 2010 och jag skulle gissa att om inget hände då, kommer det inte hända något nu.

Men det som gör mig riktigt upprörd är att man skapar en sådan här achievement och sedan glömmer att lägga in alla recept i spelet. Skulle buggen trots allt lösas skulle du med andra ord ändå inte kunna få 100% av spelets achievement, eftersom du inte får tag i alla recept som krävs för achievementen.

Jag skulle vilja skriva många hårda ord, men i ärlighetens namn är inte Gothic 4 värd det. Jag nöjer mig istället med att säga att det är ett trasigt spel. (Och inte bara ur ett achievement-perspektiv).

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0