Lördagsachievement: That’s Just Crazy

Robert Jonsson
Artiklar

ach_gow3_bigSent igår kväll nådde jag slutet i Gears of War 3-kampanjen för tredje gången. Jag gjorde det tillsammans med en god vän, men det fanns förstås någonting som hägrade i slutet. Ja, du gissade förstås rätt. Det var en ny achievement.

ach_gow3That’s Just Crazy (75)

Achievementen har den mardrömslika beskrivningen “Completed all campaign Acts on Insane Difficulty”, alltså att spela igenom berättelsen på högsta svårighetsgraden. Svårighetsgraden blir först upplåst då man har klarat av spelet en första gången. Det krävs med andra ord två genomspelningar för att få That’s Just Crazy, även om det för mig blev det nummer tre (då jag under min andra genomspelning fokuserade på att samla collectibles).

Jag försöker sällan plocka sådana här achievements eftersom jag främst vill uppleva storyn i spelet, inte för att känna mig awesome då jag klarat någonting som varit svårt. Eftersom jag sällan spelar på hög svårighetsgrad har det i sin tur lett till att jag, i ärlighetens namn, är en rätt dålig spelare, då jag på lägre svårighetsgrader inte behöver lära mig bakomliggande strategier, combos och liknande. Alltså sådant som är livsviktigt att lära sig vid högre svårighetsgrader.

Gears of War 3 blev ett undantag, då det har en väldigt smart spelmekanik i svårighetsgraderna. När jag spelade på Insanity lirade min co-op-partner på Normal. Det betyder att jag är skör som en pappersfigur och kan dö av ett skott, där det knappt känns för min co-op-partner. Jag är rätt säker på att mina skott också är extremt gimpade i jämförelse.

Fördelen med spelets svårighetsgrad är att jag utmanas av den, samtidigt som den inte dödar spelglädjen. Är jag oförsiktig straffas jag med döden, men kommer jag till ett ställe där jag inte finner någon väg ut blir det inte som vanligt: att jag svär, kör fast och sen ställer in spelet i hyllan och aldrig spelar det mer. Kör jag fast i Gears of War 3 kan jag istället välja fokusera på att överleva tills min co-op-partner klarar av fienderna. Det bildas med andra ord ingen frustration, utan spelglädjen finns kvar där hela tiden trots att jag under vissa partier dör som en fluga.

Mycket på grund av genomtänkt speldesign med individuella svårighetsgrader tycker jag att achievementen That’s Just Crazy är riktigt bra. Den uppmuntrar dig till att spela om spelet en gång till och testa dig själv, men uppmuntrar samtidigt till att du gör det tillsammans med vänner. En smart, genomtänkt och utmanande achievement. Bara kärlek från mitt håll med andra ord!

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0