Lördagsachievement: You’ve Wasted Your Life

Robert Jonsson
Artiklar

ach_sawEfter att övriga Spelbloggen ritualoffrade grönsaker gick det rätt fort att krya på sig. Relativt frisk begav jag mig ut i civlisationen till närmaste Game-butik där den vänliga personalen hade hållit ett exemplar av skräckspelet Saw åt mig. Jag har letat efter det under ett längre tid, och nu var det äntligen infångat.

Alla är troligen redan väl medveten om vad Saw är, men har ni levt under en sten det senaste årtiondet är det en skräckfilmsserie som handlar om groteska fällor och moraliska dilemman. Perfekt upplägg för spel alltså.

Så låt oss kolla på en achievement från Saw denna lördag.

ach_sawsmallYou’ve Wasted Your Life (5)

Achievementen är enkel: gör ingenting på fem minuter. Jag gillar den här typen av achievement, även om ett helt spel fulla av dem skulle suga. Som enstaka inslag är det dock briljant, oväntat (om man inte studerar listorna noga, som jag gör), och kommer som en glad överraskning.

Tänk dig själv att du kommit en bit in i spelet, men känner blåsan behöver tömmas efter allt koffein du dragit i dig för att hålla dig vaken mitt i natten. Eftersom det inte råder någon livsfara lägger du bara ifrån dig kontrollen och kilar iväg till toan. När du sedan sitter där i godan ro så händer det! Det där underbara achievementljudet blippar till som en symfoni och du fylls av en Hallelujah-känsla. Plötsligt har ditt toabesök gett dig en achievement. Skitbra!

Det går inte få achievementen genom att spela inom spelets ramar, utan det är när du tar steget utanför ramverket och gör något oväntat som det plingar till. Sådant gillar jag. Sedan finns det förstås en underfundig ironi om folk som slösar bort sin dyrbara tid med meningslösa achievements också, förstås…

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0