Mario Party Superstars

Petter Mattsson
Recensioner

1998 släpptes Mario Party till Nintendo 64 och sedan kom det ett nytt spel varje år, ända fram till 2007. Efter det kom nya Mario Party-spel ut mer sporadiskt – det dröjde fem år innan Mario Party 9 kom till Nintendo Wii. Mario Party 10 släpptes 2015 till Nintendo Wii U och Nintendo Switch har fram till nu fått nöja sig med halvbesvikelsen Super Mario Party. Ja, nu är det alltså dags att festa tillsammans med Mario och de andra igen, och nya Mario Party Superstars är faktiskt en uppfriskande återgång till vad som gjorde de äldre spelen så roliga.  

Vad är Mario Party?

För dig som har bott under en sten sedan 1998 vill jag för det första passa på att välkomna dig till friheten, och för det andra ge en snabb genomgång av vad Mario Party är.

Mario Party fungerar ungefär som ett digitalt brädspel, där du tävlar mot upp till tre andra spelare i olika småspel. I varje omgång kastar du en tärning som landar på olika platser och ger olika fördelar eller nackdelar, beroende på hur tursam du är. Varje runda avslutas sedan med ett av minispelen där vinnaren belönas med mynt. Målet är att köpa stjärnor för mynten, som sedan räknas ihop vid spelets slut. Den med mest stjärnor vinner, och vid den här tidpunkten brukar vänskaper vara förstörda, tårar ha fällts och handkontroller vara kastade

Även om det går att tävla ensam mot AI-spelare är det högst rekommenderat att spela Mario Party med vänner av kött och blod. Det är verkligen då det kommer till sin rätt.

En semi-remake

Det verkar som att utvecklaren NDcube och Nintendo har förstått att det bästa sättet att uppnå forna glansdagar är att helt enkelt återskapa dem, men med dagens grafik och spelmekanik. Så det är i stora drag vad man har gjort i Mario Party Superstars, och det är faktiskt inte dumt alls. De 100 minispelen som finns att tillgå är remakes från tidigare titlars mest populära småspel, så om du var med på nittiotalet och tidiga 2000 är det här många gånger en nostalgiresa. 

Även om du spelat samtliga tidigare Mario Party-spel till leda vill jag dock hävda att det fortfarande är värt att spela den här versionen – du har garanterat aldrig sett dem på det här sättet förut. Det äldsta Mario Party-spelet är 23 år gammalt och att få återse barndomens minispel i modern grafik och få utmana spelare som inte ens var födda när det begav sig är bara roligt.

Spana in hur minispelet ”Bombs Away” från Mario Party (1998) ser ut i Mario Party Superstars:

https://www.youtube.com/watch?v=CFMQbYvHIcQ

Local multiplayer eller online

Mario Party Superstars är som bäst när alla spelare befinner sig i samma rum och har kul tillsammans. Finns inte den möjligheten är det andra bästa alternativet att koppla upp sig till det världsomspännande nätet med sitt Nintendo Switch Online-medlemskap. Då får du också möjligheten att utmana spelare från hela världen. Dessvärre går det inte att prata med varandra i online-läget, utan för att göra det måste du och de andra spelarna använda en extern plattform. En av de stora behållningarna med party-spel av den här typen är ju just att det är en social aktivitet, så det borde vara en självklar funktion i ett spel som Mario Party.

Spelet går att spela med Joy-Cons, Pro Controller eller Switch Lite, och det funkar i princip lika bra oavsett vilken kontroll du väljer. Jag har dock mycket svårt att se att de redan känsliga Joy-Con-kontrollerna kommer att överleva timmar av ”Tug o’ War”, så börja leta efter ett backup-par redan nu om du planerar att köpa spelet.

Fem spelbräden

I Mario Party Superstars finns det fem spelbräden att välja mellan; Yoshi’s Tropical Island, Peach’s Birthday Cake, Space Land, Horror Land och Woody Woods. Detta är något av en besvikelse med tanke på att det här är ett spel som samlar banor från alla tidigare spel, vilka hade åtminstone sex banor var. Det finns med andra ord gott om material att ta av, så fem bara fem spelbräden känns lite i futtigaste laget. 

Mario Party Superstars
Prinsessans födelsedagstårta i Mario Party Superstars. Bild: Nintendo.

Mario Party Superstars – slutomdöme

Efter att Super Mario Party dödade feststämningen kan vi nu konstatera att det bara var en tillfällig svacka. Mario Party Superstars tar allt det bästa från Mario Party-seriens långa historia och förpackar det i nya fina partykläder. De mest luttrade spelarna kanske fnyser åt att ha sett allt förut, men vi andra spelar gärna vidare.

I minusprotokollet finns avsaknaden av röstchatt i online-läget och att det bara finns fem spelbräden att välja mellan. På det stora hela är dock Super Mario Party ett köpvärt spel, både för nya och gamla spelare.

Titel: Mario Party Superstars
Plattform: Nintendo Switch
Genre: Party
Antal spelare: 1-4
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: NDcube
Releasedatum: 29 oktober 2021
Betyg: 7/10

Betyg

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal röster: 13