Microsoft köper fysikmotorn Havok

Anders Norén
Artiklar

Microsoft har öppnat plånboken och inhandlat Havok, en av branschens mest kända och populära spelutvecklingsprogramvaror, som driver fysiken i spel som The Elder Scrolls, Assassin’s Creed, Call of Duty, Destiny, Killzone och Uncharted.

Havok Physics är företagets mest kända produkt och driver kollisionsdetektion och fysiksimulering i över 400 släppta titlar och fler som är under utveckling, enligt Havok själva. De erbjuder också verktyg för objektdestruering, partikeleffekter, tyg- och hårfysik, artificiell intelligens och animering.

https://www.youtube.com/watch?v=iiRR6DtR1z8

Havok säger att de kommer att fortsätta med att licensera sina verktyg till ”third party partners”, vilket förhoppningsvis betyder att Killzone, Uncharted och andra PlayStation-exklusiva spelserier inte behöver se sig om efter en ny fysikmotor i första taget. Jag skulle dock inte bli förvånad om Havok-teamet snart börjar fokusera mer på utveckling mot DirectX 12 och hårdvaran i Xbox One.

Hur mycket uppköpet kostade nämns inte i tillkännagivandet, men det kommer troligtvis att avslöjas i nästa finansrapport från Microsoft. När Intel, den tidigare ägaren, köpte Havok år 2007 kostade det processortillverkaren 110 miljoner dollar (eller 900 miljoner kronor i dagens valutakurs).

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0