Ni no Kuni: Cross Worlds kommer till väst i sommar

Petter Mattsson
Artiklar

Rollspelen i Ni no Kuni-sagan har blivit populära hos PC- och konsolspelare världen över, men efter att Ni no Kuni II: Revenant Kingdom släpptes 2018 har fansen fått vänta förgäves på nya spel. Eller rättare sagt, fansen i väst har fått vänta förgäves. För människor bosatta i Japan, Taiwan och Korea har mobilspinoffen Ni no Kuni: Cross Worlds funnits tillgänglig sedan i juni 2021. Någon gång under sommaren 2022 är det så äntligen dags för oss i väst att få spela Ni no Kuni: Cross Worlds på våra smartphones, och glädjande nog cirkulerar även trovärdiga rykten om att spelet kan vara på väg till PC.

Vad handlar Ni no Kuni: Cross Worlds om?

Berättelsen har alltid varit central för Ni no Kuni-spelen. Ni no Kuni: Wrath of the White Witch handlade exempelvis om ett barns relation till sin mamma och om förluster, och självaste Studio Ghibli var involverade i projektet. Världen från Wrath of the White Witch återkommer även i Ni no Kuni: Cross Worlds, vars berättelse i övrigt är helt ny.

Spelets huvudkaraktär är en betatestare för ett fiktivt virtual reality-spel som heter Soul Diver. Väl inne i spelet revolterar den AI, vars funktion var att guida spelarna, mot systemet när hon försöker varna spelaren för något. När spelaren vaknar upp finner den sig tillsammans med AI:n, som för övrigt är en flicka som heter Rania, mitt i en våldsam strid. De lyckas fly från faran tack vare drottning Sia och Cluu och beger sig sedan till kungariket Evermore för att slå sig samman med karaktärer som kan hjälpa till att rädda riket. Samtidigt de börjar inse att den nya världen kanske inte är ett spel trots allt.

Snurrigt? Ja. Men den här premissen får åtminstone undertecknad att vilja veta mer om hur det hela kommer att utveckla sig. Och följer storyn faktiskt samma tema som tidigare spel i serien har gjort, där karaktärer som lever i en verklighet som påminner om vår dras in i ett sagoland.

Betraktas inte som en direkt uppföljare till tidigare spel

Ni no Kuni: Cross Worlds har utvecklats med Unreal Engine och behåller Studio Ghibli-stilen även om animationsstudion inte längre är involverade själva. Spelet utlovar precis som tidigare strider, en stor värld att utforska och mer eller mindre gulliga följeslagare. Varje spelare har också ett eget kungadöme, som går att anpassa och försvara på ett sätt som påminner om systemet i Ni no Kuni 2: Revenant Kingdom. Cross Worlds soundtrack är till och med komponerat av Joe Hisaishi, så det här är i själva verket Ni no Kuni 3, eller? Nej, det verkar faktiskt som att spelutvecklarna inte betraktar det så, och en stor anledning till det är att Cross Worlds släpptes som ett mobilexklusivt spel, om än ett exceptionellt välutvecklat sådant. Dessutom är det ett MMORPG och har därför ett tydligare fokus på online-multiplayer än de andra spelen.

Du som sitter och väntar framför konsolen kommer alltså bli besviken – Ni no Kuni: Cross Worlds kommer av allt att döma inte att släppas på Playstation, Xbox eller Switch. Åtminstone inte i nuläget.

Det finns dock en hel del som tyder på att spelet kommer att dyka upp på PC i samband med att det får sin globala lansering, då Taiwan Game Rating Board har listat Cross Worlds som ett spel för iOS, Android och Microsoft Windows. Och visst är det lätt att föreställa sig spelet på PC när man ser den här gameplay-videon från mobilversionen:

För fler klipp och uppdateringar om spelet kan du följa spelet via den officiella hemsidan eller Twitter

I väntan på Ni no Kuni: Cross Worlds: Läs vår recension av Baldo: The Guardian Owls

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2