Nintendo Switch-exklusiva spel 2023: Hela listan

Petter Mattsson
Artiklar

Nintendo Switch kickar i gång 2023 med ett gäng fantastiska exklusiva titlar. Den populära lilla konsolen må vara inne på sitt sjätte år, men av det planerade släppschemat att döma tänker Nintendo inte slå av på takten. Här hittar du hela listan på de Nintendo Switch-exklusiva spel som kommer 2023.

Nintendo Switch-exklusiva spel 2023

Fire Emblem Engage20 jan, 2023
Kirby’s Return to Dream Land Deluxe24 feb, 2023
Rune Factory 3 Special2 mar, 2023
Fitness Boxing Fist of the North StarMars 2023
Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon17 mar, 2023
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom12 maj, 2023
Fae FarmVåren 2023
Pikmin 42023
Disney Illusion Island2023
Advance Wars 1 + 2 Re-Boot Camp2023
Master Detective Archives: Rain Code2023

Fire Emblem Engage

Fire Emblem Engage blir det sjuttonde spelet i spelserien och kommer att innehålla flera välbekanta karaktärer, samt en ny huvudperson vid namn Alear. Redan den 20 januari är det släppdags för Fire Emblem Engage.

Kirby’s Return To Dream Land Deluxe

Den 24 februari släpps en remastrade version av Kirby’s Return To Dream Land Deluxe på Switch. Plattformsspelet släpptes ursprungligen på Nintendo Wii 2011, men har här fått uppdaterad grafik, en ny ”Mecha Copy”-funktion och förbättringar för flerspelarläget. Dessutom ingår ett nytt kortbaserat minispel, Magolor’s Tomb Trackers. Enligt oss var Kirby and the Forgotten Land ett av fjolårets bästa spel, så vi ser fram emot att hänga mer med den gulliga rosa klumpen under 2023.

Rune Factory 3 Special

Ännu en remake släpps den 2 mars, nämligen Rune Factory 3 Special – en omarbetning av Rune Factory 3 som släpptes på Nintendo DS 2009. Här bjuds det på förbättrad grafik och många nya funktioner.

Fitness Boxing Fist of the North Star

Switch är ju en mångsidig konsol som även kan användas för att träna. I Fitness Boxing Fist of the North Star ligger fokus på att träna styrka genom boxning. I mars är det dags att puckla på motståndarna och få väl valda boxningstips av Kenshiro.

Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon

Alla Bayonetta-fans har den 17 mars 2023 att se fram emot, då den spelbara ursprungsberättelsen Bayonetta Origins: Cereza and the Lost Demon släpps. Här kontrollerar du både karaktärerna Cereza och Cheshire samtidigt med varsin Joy-Con, liknande hur de båda bröderna i Brothers: A Tale of Two Sons kontrollerades. Våra förhoppningar är höga.

The Legend Of Zelda: Tears Of The Kingdom

Ett av årets absolut största spelsläpp är förstås uppföljaren till Breath of the Wild, som officiellt heter The Legend Of Zelda: Tears Of The Kingdom. Fredagen den 12 maj är det dags, så boka inte in något den helgen, vad du än gör.

Fae Farm

Någon gång under våren släpps Fae Farm – ett co-op-spel från Phoenix Labs som går ut på att utforska och bygga upp ett liv i fantasivärlden Azoria. Upp till fyra spelare kommer att kunna spela Fae Farm samtidigt, antingen online eller från samma soffa.

Pikmin 4

Nintendo har inte uppgett något officiellt lanseringsdatum för Pikmin 4, men i den korta teasertrailern som visades på Nintendo Direct i september 2022 utlovades åtminstone release 2023. Även om en remastrad version av Pikmin 3 släpptes på Switch så sent som 2020 har det inte kommit något nytt helt Pikmin-spel på tio. Men nu verkar det alltså vara dags.

Disney Illusion Island

Disney ligger bakom flera riktigt bra plattformsspel och även Disney Illusion Island ser ut att ha stor potential. Under året väntar stora äventyr med Musse, Mimmi, Kalle och Långben, när de utforskar den mystiska ön Monoth i hopp om att rädda världen. Spelet är illustrerat på samma sätt som Disneys senaste tecknade filmer och kan spelas solo eller upp till fyra spelare i co-op-läge.

Advance Wars 1 + 2 Re-Boot Camp

Denna remake av Advance Wars och Advance Wars 2: Black Hole Rising! kommer att bjuda på två kampanjberättelser och ett Versus-läge, där upp till fyra spelare kan strida på en mängd olika kartor. Exakt när Advance Wars 1 + 2 Re-Boot Camp släpps vet vi dock inte, men vi kan åtminstone konstatera att det blir i år.

Master Detective Archives: Rain Code

Under året kommer vi även att kunna spela Master Detective Archives: Rain Code, ett mörkt fantasy-detektivspel som ser ut att passa perfekt att dra i gång när det blir höst.

Nintendo Switch-exklusiva spel 2023: Har Nintendo något ess i rockärmen?

Vid det här laget har det hunnit släppas en hel drös med bra Nintendo Switch-exklusiva spel, och under 2023 kommer spelbiblioteket byggas ut ytterligare. Med spel som Tears of the Kingdom och Disney Illusion Island, Fire Emblem Engage och den nya versionen av Kirby’s Return to Dream Land Deluxe kan gamla och nya Switch-ägare vara trygga i att Nintendos konsol fortfarande är relevant vid sidan av Xbox Series X och Playstation 5.

Switch-året ser alltså ut att starta på rätt sätt, men frågan är om Nintendo har ännu mer att bjuda på under året. Vi tror exempelvis inte att det är omöjligt att 2023 blir året då Metroid Prime 4 äntligen släpps, efter att ursprungligen ha tillkännagivits på E3 2017. Det finns tillräckligt med läckor och rykten på internet för att vi åtminstone ska våga hoppas. Vi undrar också om inte Nintendo kommer att ta tillfället i akt att få ut ett nytt speläventyr med sin italienska rörmokare, när han ändå är på allas läppar i och med The Super Mario Bros. Movie som kommer i mars. Även här finns det rykten som får oss att hoppas, och om de stämmer kan vi få se ett nytt 2D-spel med Mario inom en inte allt för avlägsen framtid – kanske redan 2023?

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 2