Årets bästa spel – 10 speltitlar som förgyllde spelåret 2022

Petter Mattsson
Artiklar

Nu är det officiellt 2023, och på spelfronten finns det mycket att se fram emot under de kommande månaderna. Men det är inte heller ett särskilt pjåkigt spelår vi lämnar bakom oss. Här är 10 favoriter från året som gick – och en kalkon som lämnade oss riktigt besvikna.

10. Return to Monkey Island

2022 var året då vi åter fick stifta bekantskap med Guybrush Threepwood – och det var som om ingen tid alls hade gått sedan spelserien hade sin storhetstid. Det lagom kluriga Return to Monkey Island var årets mysigaste peka-och-klicka-äventyr som både fick en ny generation spelare att upptäcka den charmiga piratvärlden och gav gamla fans en rejäl dos nostalgi.

9. Kirby and the Forgotten Land

En annan gammal spelhjälte firade 30 i sitt första riktigt 3D-äventyr någonsin på Nintendo Switch. Vi blev oväntat beroende av Kirby and the Forgotten Land, som bjöd på det fantastiska mouthful-läget och feelgood så att det räckte hela året.

8. OlliOlli World

Fler positiva vibbar bjöds det på i skateäventyret OlliOlli World, som vi gav 8 av 10 i vår recension. Vi fick inte nog av att nöta svåra trick i den färgglada världen Radlandia, och har ärligt talat inte fått det än.

7. Xenoblade Chronicles 3

Xenoblade Chronicles 3 såg dagens ljus 2022, och det ambitiösa JRPG-spelet är minst sagt omfattande. Räkna med 150 timmar om du ska ta dig igenom det ordentligt. Det är tid som vi inte riktigt hade, men det hindrade oss inte från att njuta en hel del av Monolith Softs episka äventyr, och det går ju alltid att fortsätta 2023.

6. Stray

En av årets stora överraskningar var Stray, cyberpunk-simulatorn som bjöd på mysig atmosfär, engagerande äventyr och de bästa kattkontrollerna i spelhistorien, inte för att konkurrensen där är enorm, men ändå.

5. Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Switch-spelare hade en hel del att glädja sig åt 2022, och en av de starkast lysande stjärnorna var Mario + Rabbids: Sparks of Hope. Vi hade inte väntat oss att Ubisofts korsning mellan Super Mario och Raving Rabbids från 2017 skulle få en uppföljare, och definitivt inte att den skulle bli så bra som den blev. Faktum är att Sparks of Hope var ett stort steg framåt och antagligen det mest njutbara exklusiva Switch-spelen som över huvud taget släpptes under året.

4. Horizon Forbidden West

Visst, Horizon Zero Dawn var grymt, men Horizon Forbidden West är på en helt annan nivå. Playstation-spelet håvade in toppbetyg från världens recensenter, som häpnade över den vackra grafiken (vissa menar att det är det snyggaste konsolspelet i open world-miljö på marknaden) och den gigantiska öppna världen. Äger du en PS5:a är Horizon Forbidden West obligatoriskt i spelsamlingen.

3. Tunic

Andrew Shouldices Tunic var hett efterlängtat och levde upp till hajpen när det till slut släpptes i mars 2022. Korsningen mellan Fez och The Legend of Zelda är ett lika mystiskt som stämningsfullt och svårt spel, som ställer krav både på pussellösarförmåga och snabba fingrar när det vankas strid.

2. God of War Ragnarök

Den påkostade uppföljaren till God of War släpptes så sent som i november 2022, och vid Tor och Oden vad det levererade. God of War Raganrök tar vid där det första spelet slutade, och kastar oss rakt in i en episk saga som är ett av de mest välskrivna och bombastiska äventyren i spelhistorien.

1. Årets bästa spel: Elden Ring

Föga överraskande måste vi ge årets förstaplats till Elden Ring – FromSoftwares spektakulära action-RPG som sätter en helt ny standard för vad ett open world-spel kan vara, med ett perfekt utförande i allt från presentation till atmosfär, musik och speldesign.

Och så årets kalkon …

Den minst smickrande placeringen på årets lista går till Sports Story, som plötsligt släpptes dagen innan julafton till Nintendo Switch. Den här uppföljaren till det älskade indiespelet Golf Story har varit under utveckling i flera år av Sidebar Games, som varit märkligt dåliga på att kommunicera på hur utvecklingen har gått under tiden. När så spelet till slut kom förbyttes glädjen hos alla de som väntat dock snabbt mot besvikelse, för vilken ofärdig soppa det var. Rapporterna om buggar och åter buggar, ofta spelförstörande, började strömma in, för att inte tala om alla obegripliga uppdrag utan instruktioner, långa och sega konversationer och en framerate som var fascinerande instabil för ett spel med 16-bitarsgrafik.
Utvecklarna kommenterade snart att de jobbar med en patch, men frågan är om ens en patchad version kommer att kunna leva upp till Golf Storys storhet – att döma av kritikernas och spelarnas kommentarer har Sports Story betydligt fler problem än bara buggarna.

Betyg

Snittbetyg 4 / 5. Antal röster: 5