Recensioner

OlliOlli World

Publicerad:

Skrivet av Petter Mattsson

Verifierat av: Max L

Nyligen skrev vi om vilka indiespel vi ser mest fram emot 2022 och bland dem fanns OlliOlli World. Spelet har nu släppts och vi har testat att skejta i en skön och färgglad värld, som även bjuder på en hel del utmaningar.

Vad är OlliOlli World?

OlliOlli World är det tredje spelet i Roll7:s serie med sidscrollande skejtspel, efter OlliOlli och OlliOlli 2: Welcome to Olliwood. Det första spelet släpptes 2014 och det andra året efter. Det har alltså gått sju år, under vilka förutsättningarna för att göra ett snyggt och mjukt flytande skejtspel har förbättrats avsevärt. Detta är ett faktum som spelutvecklarna tagit fasta på, och genom att blanda in element från de gamla spelen i en ny och modern skrud har man kunnat ro projektet i mål på ett snyggt sätt.

OlliOlli World är en färgglad och humoristisk 2d-plattformare med en helt säregen stil. Det är utan tvekan ett skejtspel: i världen Radlandia där spelet utspelar sig kommer du inte långt om du inte bemästrar brädans fysik och hittar rätt tajming på dina kontroller. Men samtidigt är det inte nödvändigtvis bara för dig som älskar skateboarding – det här spelet står på egna ben även som plattformsäventyr.

I ett annat universum än Tony Hawk

Grafiken är handtecknad och påminner starkt om den animerade barnserien Äventyrsdags (Adventure Time) på Cartoon Network. Det här spelet befinner sig alltså inte ens i samma universum som Skate eller Tony Hawks Pro Skater, som vill bidra med en realistisk skejtupplevelse. Med det sagt kommer du som gillar att försöka bemästra nya trick i stil med Tony Hawk-spelen säkerligen också att uppskatta OlliOlli World.

Vad går spelet ut på?

Förutom underhållningen av att nöta svåra trick finns det också en bakgrundshistoria och ett mål med spelet som gör det intressant. Visst, det är inte Elden Ring, men storyn duger gott för ändamålet.

I korthet går spelet ut på att din karaktär ska träffa alla Skate Godz, lär sig bemästra olika knep, nå upplysning i Gnarvana och slutligen bli en Skate Wizard. 

Stora anpassningsmöjligheter och varierande banor

Anpassningsmöjligheterna är många – du väljer själv utseende på din karaktär, hur din skateboard ska vara designad och karaktärsspecifika rörelser. I takt med att du möter Skate Godz och låser upp olika utmaningar får du också fler och fler anpassningsmöjligheter. 

Det finns fem olika områden i Radlandina, som ger gott om miljövariation, från soliga Sunset Valley, till Cloverbrooks skogar och betongen i Sketchside. Som spelare behöver du framgångsrikt klara av ett visst antal genomkörningar i varje område för att ta dig framåt i berättelsen och låsa upp sidouppdrag. De sistnämnda bidrar med en välbehövlig paus och ger en nytändning i det vanliga nötandet, som inte sällan kan bli frustrerande.

Radlandia
Radlandia bjuder på gott om variation.

Lätt att komma i gång med men svårt att bli bra på

Det är inte svårt att komma i gång att spela OlliOlli World men att bemästra alla trick är definitivt lättare sagt än gjort. Du styr din karaktär och gör dina tricks med kontrollens styrspakar, men även fler knappar blir inblandade ju längre in i spelet du kommer. Tajmning är viktigt för att du ska lyckas och vill du se till att samla in de där hett eftertraktade stilpoängen gäller det att du lär dig att sätta mer avancerade tricks också. 

OlliOlli World kan vara riktigt svårt, men det går å andra sidan relativt snabbt att få in rätt känsla så att du kan tajma din skejting rätt även i hög hastighet. Spelet lyckas med konststycket att både bjuda på stundtals rejäla utmaningar men samtidigt vara njutbart där du glider fram i den färgglada världen, skrattar åt den halvdåliga humorn och diggar soundtracket. 

OlliOlli World – slutord och betyg

Skateboarding och tv-spel har en del likheter och kanske är det därför de båda funkar så bra när de kombineras – åtminstone om det görs lika roligt och med samma balanserade svårighetsgrad som OlliOlli World. En stor tjusning med både skateboarding och spel är att du utmanar dig själv och tar dig upp från att ha misslyckats gång på gång tills du uppnår den förlösande känslan av att sätta tricket eller komma i mål.

För att det ska fungera när rullbrädan lyfts in i spelvärlden måste spelutvecklarna lyckas med att hitta balansgången mellan kul och svårt – ett trick som OlliOlli World sätter perfekt. Det här är ett spel för alla som älskar skatespel men även för dig som bara uppskattar en utmanade plattformare. Här kan alla bli en Skate Wizard och det finns fler än en väg som leder till Gnarvana.

Titel: OlliOlli World
Plattformar: PC, Nintendo Switch, Playstation 4/5, Xbox One, Xbox Series X/S
Genre: Sport, plattform
Antal spelare: 1
Utgivare: Private Division
Utvecklare: Roll7
Releasedatum: 8 februari 2022
Betyg: 8/10

Betyg

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 1