Våra första intryck av Nintendo Switch

Publicerad:

Skrivet av:Spelbloggen

Verifierat av

Max L

Nintendo har precis premiärvisat deras nästa konsol, Nintendo Switch, tidigare känd som NX. Ihärdiga rykten talade om en portabel maskin som även gick att docka till en vanlig TV, vars spel låg på små minneskort istället för skivor. Det stämde. Istället för att berätta mer om saken här, kan ni själva se hur konsolen fungerar och ser ut i trailern nedan. Spelbloggens fem trogna ryttare tar således tillfället i akt och kommenterar premiärvisningen här under.

https://youtu.be/3c6MWsEE884

Robert

Intryck om NX? De är oförändrade mot tidigare, mest av den enkla anledningen att jag inte har haft tid att se utannonseringen. Är jag sugen på att se den? Nej, inte det minsta. Det var länge sedan jag var sugen på något som Nintendo gjorde, med möjligt undantag av Zelda: A Link Between Worlds (som Rickard inte gillade). Kommer jag se utannonserandet senare? Troligen inte, såvida inte mina kollegor här på Spelbloggen blir väldigt exalterade. Jag kommer dock inte att hålla andan på det.

Så vill ni veta några konkreta åsikter bör ni istället läsa vad mina kollegor tycker nedan.

Rickard

NX… eller Switch, kanske jag ska kalla den. För det gör ju Nintendo numera. Nintendo Switch. Sug på den. Låter ungefär lika illa som Nintendo Wii. Men namnet är som bekant mindre relevant, vilket Xbox One så tydligt visat.

Vad jag kunde se av förtitten som Nintendo bjöd på igår så är det alltså som ryktena redan förklarat. En konsol som du använder till TV:n hemmavid, eller tar med dig på resan. Det ser smidigt ut, absolut. Men i slutändan kan jag inte se det vara något annat än en förlängning av Wii U. Ett koncept vi redan sett fallera totalt. Eller var det verkligen konceptet som sådant? För det som gällde Wii U gäller även Switch. Utan storspelen händer ingenting, och då spelar det ingen roll var och hur du kan använda konsolen.

Jag har en känsla av att Nintendo riskerar förbli i kölvattnet ytterligare en generation, även om det är väldigt tidigt att säga något konkret. Men det jag sett hittills var mest bara mer av samma som Nintendo producerat den senaste tiden, med skillnaden att vi nu gör allting på en och samma konsol. Något som i sin tur medför en rad nya utmaningar för den japanska speltillverkaren att ta hänsyn till.

Men visst, lyckas de skaka fram några nya, sexiga och tvådimensionella varianter av Metroid och Kid Icarus, så är jag definitivt inte sen med att hoppa på tåget. Trots att handkontrollen ser ut som en slokörad, skelögd hare.

TDH

Inget annat företag än Nintendo kan lyckas med det här konststycket. Switch, som är ett lite halvdassigt namn, ser helt fantastisk ut. Är tredjepartsutvecklarna med på tåget så kan Nintendo faktiskt återta en del av spelkakan. Om inte annat så torde Zelda, Super Mario, och Splatoon vara nog för att sälja slut på enheterna till en början.

Men vi vet förstås för lite. Trailern är ovanligt bra för att vara Nintendo, men informationen är knapphändig. Visst, Nintendo visar sitt idealscenario (du tar med dig din Switch överallt, och satan i gatan vad socialt spelande är – inget VR här inte), men i verkligheten blir det nog inte så. Eller, kanske kanske kanske kan de lyckas, för att varje Switch kommer med stöd för flera spelare, via Joy-Con-kontrollerna (vilket namn…), det lovar faktiskt gott.

Allt lovar gott. Och Skyrim kommer. Det betyder per default att jag köper en Switch på släppdagen. Fast vi vet för lite.

Maria

Vem blir först med att sälja senilsnören till Nintendo Switch för att hålla reda på alla lösa delar? Jag ser framför mig hur delarna kommer att tappas bort i snurriga plottriga hem (läs: mitt hem). Switch ser ut att vara större än vad 3DS XL är i nuläget så jag ser inga personliga incitament för att den skulle vara något för mig. Släpbara konsoler, nej tack.

Anders

För någon vecka sedan bloggade jag om Nintendo NX (som vi då kallade den), och jag skrev då att jag bedömde möjligheterna för en release i mars 2017 som väldigt små med tanke på hur lite tid som återstod. Tji fick jag. Mars 2017 är releasedatumet, och konsolen matchar ryktena till punkt och pricka – spela framför soffan med en vanlig dosa när du är hemma, och spela själv som ett Wii U eller i grupp med löstagbara NES-handkontroller när du är out and about.

Det finns alldeles för många frågor och alldeles för lite svar för att tala i absoluta ordalag om Nintendo Switch ännu, men jag kan säga så här mycket med säkerhet: Jag är väldigt peppad. Nintendo har ägnat de senaste 25 åren åt att fördela sin kärlek mellan två plattformar – en stationär, och en bärbar – och om alla företagets utvecklingsteam kan fokusera på en plattform som man kan spela både i soffan och på planet så kan det bli riktigt bra. Det förutsätter förstås också att hårdvaran och tjänsterna sitter, och om det kan vi bara sia just nu.

Videon visar dock att Nintendo har ett tydligt koncept för sin nästa konsol, vilket är mer än vad man har kunnat säga om Wii U någon gång under de senaste fyra åren. Det känns som att Nintendo är redo att sätta punkt för eran de påbörjade när de släppte Wii och DS för sisådär tio år sedan, och påbörja något helt nytt.

Ser det lovande ut? Ja. Blir det bra i slutändan? Vem vet. Men med lanseringen mindre än sex månader bort kan vi allra minst räkna med en väldigt intressant vinter.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0